Anasayfa /  Güncel

Cumhurbaşkanı seçim tarihi ne zaman? 2023 Cumhurbaşkanı seçim tarihi!

2023 yılında gerçekleşecek olan ve uzun süredir takip edilen Cumhurbaşkanı seçim tarihi merakla araştırıyor. Peki Cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu mu? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 08 Mart 2023 16:00

2023 yılında gerçekleşecek olan ve uzun süredir takip edilen Cumhurbaşkanı seçim tarihi merakla araştırıyor. Peki Cumhurbaşkanı seçim tarihi belli oldu mu? İşte detaylar...

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıklaması sonrası 2023 Cumhurbaşkanı seçim tarihi bir kez daha gündeme geldi. 

SEÇİM TARİHİ BELLİ OLDU MU?
Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararı alacaklarını resmen duyurdu.

2023 CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ NE ZAMAN?
Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'a işaret ederek, "14 Mayıs tarihinde seçimin yapılmasının bize bu imkanı vereceğine inanıyoruz. Seçim sürecindeki gündemimiz de deprem olacak. Cuma günü alacağımız kararla süreci başlatıyoruz" dedi.

SEÇİM TARİHİ NASIL BELİRLENİR?
Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş sene de bir aynı günde yapılır. Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy kullanma günüdür. Görev süresi, beraber yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru sayılacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.

Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda bu karar kırksekiz saat içinde Resmî Gazete’de yayımlanarak ilân olunur. Bu kararın verildiği günün ardından gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.

Seçim dönemi bitmeden önce, seçimin yenilenmesine Türkiye Büyük Millet Meclisi veya Cumhurbaşkanınca karar verilmesi durumunda, durum Bakanlar Kurulu tarafından kırksekiz saat içinde ilan olunur.

Yenileme kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı günü de belirler. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi durumunda, bu kararın verildiği günden sonra gelen doksanıncı günü takip eden ilk Pazar günü oy verilir.


14 MAYIS 1950'DE NE OLDU?
14 Mayıs 1950 tarihinde düzenlenen ve TBMM 9. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçim. "Gizli oy , açık tasnif" yönteminin ilk defa uygulandığı 1950 seçimleri, Türkiye tarihinin ilk demokratik seçimi olarak kabul edilir. 1946 genel seçimlerin ardından, Cumhuriyet tarihinde tek dereceli olarak düzenlenen ve birden fazla partinin katıldığı ikinci milletvekilliği genel seçimidir.  Liste usulü çoğunluk sistemi sebebiyle, oyların yüzde 55'ini alan DP kazandığı 416 milletvekilliğiyle TBMM'nin yüzde 85'ini elde ederken, CHP yüzde 40 oy oranıyla kazandığı 69 milletvekilliğiyle TBMM'nin Yüzde 14'ünü elde edebildi. 22 Mayıs 1950'de Celal Bayar Türkiye'nin üçüncü cumhurbaşkanı oldu. Aynı gün Adnan Menderes başkanlığındaki ilk DP hükûmeti de kurulmuş oldu.

Yorumlar