Anasayfa /  Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suudi Arabistan açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayında Suudi Arabistan'a ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2022 17:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayında Suudi Arabistan'a gideceğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği etkinliğin çıkışında, kendisinden Suudi Arabistan'a ihracat sorununu çözmesini isteyen bir iş kadınına yanıt veren Erdoğan, "Tamam da dur bakalım. Şu anda şubatta beni bekliyor. Söz verdi, ben de şubatta Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım" dedi.

Adı konmamış boykot: 2019'da başladı

Bir süredir Türkiye'ye karşı adı konmamış bir boykot uygulayan Suudi Arabistan'a yönelik toplam ihracat rakamları düşmüş, 2019’da 3,2 milyar dolara kadar yükselen Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı, 2021’in Ocak-Kasım döneminde 189 milyon dolara kadar gerilemişti.

Katar'a destek verildi diye boykot uygulandı

Her şey Türkiye’nin Katar’a destek amaçlı asker göndermesiyle başlamıştı.

Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır’ın, Katar'a karşı 3,5 yıldır uyguladığı ambargo krize yol açmış, ancak kriz görüşmelerle son bulmuş, bu ambargo da Ocak 2021'de kaldırmıştı.

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki ticaret de yeniden başlamıştı.

Ancak ambargo döneminde Katar'a destek veren ve bu ülkeye asker gönderen Türkiye'ye karşı uygulanan fiili boykotta geri adım atılmamıştı.

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi

Öte yandan İstanbul'da Suudi Konsolosluğu binasında Suudi yönetiminin talimatıyla gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi de iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilimi artırmıştı.

 
Yorumlar