Anasayfa /  Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalar yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı. Öğrencilerin KYK borçlarına düzenleme yapılacağını belirtti. Ücretli öğretmen ve hekim adaylarına da ücret zammı geliyor. İşte Erdoğan'ın o açıklamaları...

Abone ol
Abone ol 18 Temmuz 2022 18:54

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı 2 saat 15 dakika sürdü. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantı sonrası yaptığı açıklamadan öne çıkanlar: 

''Dünyadaki siyasi ve ekonomik dengelerin yeniden inşa edildiği bu dönemde birliğimize daha sıkı sarılarak ülkemizi hak ettiği seviyeye getireceğiz.  

İSVEÇ VE FİNLANDİYA İLE MUTABAKAT

NATO Madrid Zirvesi'nde ülkemizin krizler konusundaki yaklaşımını en üst düzeyde ilettik. İsveç ve Finlandiya'nın şartlarımızı yerine getirmemeleri durumunda NATO süreci durduracağımızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Özellikle İsveç'in bu konuda iyi bir görüntü vermediğini görüyoruz. Bizim duruşumuz çok nettir, gerisini kendileri bilirler. 

Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına çıkaracak projeleri inşa ediyor ve tüm insanlığın hizmetine sunuyoruz. İzmit Körfezi'ni mevcut otoyoldan geçmek 1-1.5 saat. Feribot ile ise neredeyse ulaşmak 1 saat.

Osman Gazi Köprüsü'nden 684 bin araç sadece bayramda geçti. Bu herkesin harcı değil Bay Kemal. İzmir-İstanbul otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü üzerinden yapılan yol keyif halini alarak çile olmaktan çıkmıştır. Bu yol olmasa yoğunlukta ulaşım kilitlenecekti.

Osman Gazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul Otoyolunun garanti karşılama oranı yüzde 116'ya çıkmıştır. Bu tek kuruş harcanmadan inşa edilen projenin kazanç da sağlamaya başladığını gösteriyor.

EKONOMİ MESAJLARI

20 yılda ülkemizdeki araç sayısı 8,5 milyondan 26 milyona çıkarak 3,5 kat arttı. Otomobil satış yerlerinde 1. el araç otomobil bulmakta dahi sıkıntı çekiyor, 2.el ile idare ediyor 

Maliyet artışlarıyla açıklanamayacak enflasyon ve fiyat artışları oluyor. Türkiye'yi bu küresel fırtınadan kurtararak selamete kavuşturmaya kararlıyız. Önümüzdeki şubat-mart aylarıyla birlikte uyguladığımız politikanın olumlu neticelerini daha iyi görmeye başlayacağız. 

Gelirleri artırmak için artışlar yapıyoruz. İnsanımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik. Yıl sonunda sabit gelirlilerin durumunu değerlendirerek yeniden artış yapacağız. Türkiye'yi 2023 hedeflerine kavuşturduğumuz gibi 2053 vizyonuna da ulaştıracağız.

KYK BORÇLARI

Biz bugüne kadar faiz uygulamadık. Hiçbir öğrenci faiz uygulamasına tabii tutulmadı. KYK borcunda faiz yok. Enflasyonun yükselmesi beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına neden oldu. Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık.

Kredi ve burs miktarlarını 14 kat artırdık. Yılbaşında bu rakamları yine artıracağız. Öğrenim kredisi başvuran her öğrenciye veriliyor. Alınan kredilerin ödemeleri mezun olduktan 2 sene sonra alınmaya başlanıyor. İş bulamadıysa bu genç ödemeyi E-Devlet üzerinden erteleyebiliyor. Bugüne kadar kredilerin ödemeleri yurt içi piyasa endeksi üzerinden alınıyor. Hiçbir zaman kredi faizi uygulaması yapmadık. Bay Kemal faizden bahsediyor. Gel sıkıyorsa ispatla. Kimden faiz almışız. Son dönemde enflasyonun arzu edilmeyen rakamlara yükselmesi istenmeyen rakamların ortaya çıkmasına neden oldu. Gençlerimizi bu yükün altında bırakamazdık. Kredi geri ödemelerinin alınan rakamı üzerinden ödenmesine karar verdik.Ana para geri alınacak.

Resmi eğitim-öğretim kurumlarında görev yapan usta öğreticilere her 5 ders için ilave 1 ders ödemesi yapacağız. Haftada 30 saat derse giren bir öğretmen, usta öğretici veya Kur'an kursu öğreticisinin alacağı ücret 5740 TL'ye çıkacaktır.

Yorumlar