Anasayfa /  Foto Galeri

Covid-19 nedeniyle ağır hasta olma riskini iki kat artıran gen keşfedildi

Polonya'da yapılan ve bin 500 kişinin incelendiği yeni bir çalışma, Covid-19 nedeniyle ağır olma riskini 2 kat artıran geni ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu genin; bir kişinin yaş, kilo ve cinsiyetten sonra, corona virüsten ne kadar ciddi şekilde muzdarip olduğunu belirleyen en önemli dördüncü faktör olduğunu söyledi. Bununla birlikte uzmanlar, yeni keşfin ağır hasta olma riski yaşıyan insanların önceden belirlenmesini sağlayarak hayat kurtarılabileceğini aktardı.

Covid-19 nedeniyle ağır hasta olma riskini iki kat artıran gen keşfedildi - Sayfa 1

Bilim insanları, Covid-19  ile ağır hasta olma riskini iki kattan fazla artıran bir gen keşfetti. Polonya'daki Bialystok Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılar, söz konusu genin bir kişinin yaş, kilo ve cinsiyetten sonra Covid-19’dan ne kadar ciddi şekilde muzdarip olduğunu belirleyen en önemli dördüncü faktör olduğunu buldu.

Covid-19 nedeniyle ağır hasta olma riskini iki kat artıran gen keşfedildi - Sayfa 2

Gen, insanlarda 23 çift kromozomdan biri olan kromozom 3'te yer alıyor ve Polonya nüfusunun yaklaşık yüzde 14'ünde, Avrupa nüfusunun yüzde 8-9’unda ve Hindistan nüfusunun yüzde 27'sinde bulunuyor. 

Covid-19 nedeniyle ağır hasta olma riskini iki kat artıran gen keşfedildi - Sayfa 3

AĞIR HASTA OLMA RİSKİ OLMA KİŞİLER ÖNCEDEN BELİRLENEBİLECEK

Bilim insanları yeni keşfin, doktorların en fazla risk Covid-19 riski  altında olanları belirlemesine ve aşılar için onlara öncelik vermesine yardımcı olabileceğini vurguladı.

Covid-19 nedeniyle ağır hasta olma riskini iki kat artıran gen keşfedildi - Sayfa 4

Bununla birlikte, Polonya ve orta ve doğu Avrupa'daki diğer bazı ülkeler, Batı Avrupa'dan çok daha düşük aşı oranları kaydetmeye devam ederken, son corona virüs vakaları ve ölüm artışlarıyla mücadele ediyor.