COVİD-19 DAN KORUNMAK İÇİN MASKE, MESAFE, TEMİZLİK BİR DE D VİTAMİNİ.

BÖLÜM 1:

Covid-19 hayatımızı çok olumsuz bir şekilde etkiledi.Son mutasyon bulaşmayı arttırdığı konusunda veriler var. Gerçi mutasyonun virüsün hastalık yapma etkisini ve öldürücü etkisini etkilemediğini biliyoruz.

Korunmada maskenin önemi büyük.Cerrahi maske karşılıklı takma kaydıyla bulaşma riski %2 lere kadar düşüyor. Mesafe çok önemli. Kimseyle temas etmezsek hastalığın bulaşma riski sıfır.

 D vitamini bu korunma metodlarına yardımcı olacağını biliyorduk. Çünkü D vitamininin hem bakterilere, hem virüslere, hem de allerjenlere karşı koruyucu etkisi var. Bağışıklık sisteminde olumlu etkilemediği hiçbir şey yok gibi. Son çalışmalarda D vitamini corana virüs alsak bile virüsün hastalandırma etkisini belirgin azaltıyor.Hastalananlar çok daha hastalığı hafif geçiriyorlar.Yoğun bakıma yatma riski azalıyor.Yoğun bakımda yatan hasyalarda da D vitamini yeterli olanlarda ölüm riski çok çok azalıyor.

 Burada önerilen kandaki D vitamini düzeyi bize doktorların önerdiğinden çok daha yüksek.Çoğu laboratuvar 20 ng/ml den yüksekse normal kabul ediyor.Birçok yazımda da bunu vurguladım.Fakat son bilimsel veriler Covid-19 dan korunmak için yeterli düzeyin 75-125 nmol/l (30-50  ng/ml )olmasını öneriyorlar.Kronik hastalığı olanlar 50 ng/ml nin üstünde d vitaminlerini tutmalarında yarar var.Astımda benim önerim 60-80 ng/ml.

 D vitaminini hastaların son dönemi olan ARDS geliştiğinde sitokin fırtınasınıda engellediği konusudaki verilerde yeterli. D vitamini Covid-19 da altın gibi değerli..

 D vitamininin bu kadar değerli olması D vitamini konusundaki bilgileri özetlemenin yararlı olacağı kanısındayım.

 D vitamini ile ilişkili araştırmalar

Dünya’da son yıllarda D vitamini ile ilişkili devrim niteliğindeki birçok önemli araştırmalar yapılmıştır. 

Kemik dışında da hemen hemen her organ ve dokuda D vitamini reseptörlerinin varlığı gösterilmiştir.

D vitamini en az 2000 genin düzgün çalışmasını sağlamaktadır.

 D vitamini yetersizliği salgını

 Ülkemizde ve bütün Dünya’da D vitamini yetersizliği önü alınmaz bir salgın olarak etkisini sürdürmektedir.

Bu sessiz salgın sadece kemik hastalığına neden olmamakta, daha henüz kemik hastalığı olmadan başta kanserler, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, otoimmün hastalıklar, nöropsikiatrik 

hastalıklar, koroner kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi çok sayıda hastalığa yol açabilmektedir.

 GİZLİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ:

Raşitizm, osteomalasi, Tip I diyabet ,Şizofreni, Otizm, Kanser, Mültipl skleroz, Depresyon, Hipertansiyon, Kalp yetersizliği, Romatizmal hastalıklar, Otoimmün hastalıklar, İmmün yetersizlikler, Obezite, Konjenital anomali, Anemi, Tüberkuloz, Grip, Diğer Enfeksiyonlar

 BELİRGİN  D VİTAMİNİEKSİKLİĞİ:

 Eklampsi

Astım

 Devam edecek.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı instagrm hesabı için tıklayın

 

Yorumlar