Anasayfa /  Foto Galeri

Çocuklarda doğumsal kalp hastalığına dikkat! Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın

Doğumsal kalp hastalıkları; bebeğin anne karnında iken kalp ve damar sisteminin oluşumu sırasında meydana gelen, normal dışı yapısal değişimlere bağlı olarak doğum sonrasında ciddi bulgulara yol açan hastalıklar olarak nitelendiriliyor. Doğum anından itibaren belirti vermeye başlayabiliyor.Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut, doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtileri açıkladı

Çocuklarda doğumsal kalp hastalığına dikkat! Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın - Sayfa 1

Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon 200 bin, ülkemizde de her yıl yaklaşık bin 700 bebek ve çocuğa doğumsal kalp hastalığı tanısı konuyor. Damar, kapak veya kalbin gelişimindeki bozukluklar ile büyük damarların yer değiştirmesi başta olmak üzere, 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut, doğumdan itibaren bebeğin beslenmesi ve oksijen ihtiyacı gibi birçok yaşamsal fonksiyonu olumsuz etkileyen doğumsal kalp hastalıklarında erken tanı ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Günümüzde doğru tedavi yaklaşımlarıyla, doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya gelen bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik  özellikle girişimsel kardiyoloji alanında son yıllarda geliştirilen birçok yöntem tanı ve tedaviyi oldukça hızlandırdı. Pek çok hastalık artık koroner anijyografi gibi girişimsel yöntemlerle, ameliyata ihtiyaç duyulmadan giderilebiliyor. Ancak tedaviden etkin sonuç alınmasındaki en önemli unsur, hastalığa erken tanı konulması. Bu nedenle çocukların rutin kontrolleri asla ihmal edilmemeli ve doğumsal kalp hastalığına yönelik belirtilerde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.” diyor. 

Çocuklarda doğumsal kalp hastalığına dikkat! Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın - Sayfa 2

Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın! 

Doğumsal kalp hastalıkları; bebeğin anne karnında iken kalp ve damar sisteminin oluşumu sırasında meydana gelen, normal dışı yapısal değişimlere bağlı olarak doğum sonrasında ciddi bulgulara yol açan hastalıklar olarak nitelendiriliyor. Doğum anından itibaren belirti vermeye başlayabiliyor veya tam tersine uzun süre belirtisiz bir seyir de izleyebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut, doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtilerini şöyle sıralıyor:  

Çocuklarda doğumsal kalp hastalığına dikkat! Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın - Sayfa 3

Yenidoğan ve bebeklik döneminde

Doğum ağırlığının ortalamanın altında olması 
Emme güçlüğü, emerken çabuk yorulma ve ara verme
Sık ve yoğun terleme
Boy ve kilo artışının yetersiz olması 

Çocuklarda doğumsal kalp hastalığına dikkat! Bu sinyalleri asla gözden kaçırmayın - Sayfa 4

Okul çağından itibaren 

Çabuk yorulma
Efor kapasitesinin kısıtlı olması
Çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerin sık sık olması 
Dudak çevresinde, el ve ayaklarda ya da tüm vücutta morarma