Anasayfa /  Foto Galeri

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur?

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur?Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Evde veya dışarıda çıplak ayakla kesinlikle dolaşmayın” uyarısında bulundu… Peki çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor?

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur? - Sayfa 1

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur?

Parmakların, kolun veya bacağın bir kısmı ya da tümünde şişme, ağırlık, gerginlik hissi ve tekrarlayan cilt enfeksiyonlarının lenfödem işareti olabileceğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Evde veya dışarıda çıplak ayakla kesinlikle dolaşmayın. Ayağınıza batacak herhangi bir cisim ciltte yaralanmaya neden olarak enfeksiyon oluşmasına ve sonrasında lenfödem hastalığına zemin hazırlayabilir” dedi.

Uzmanlar, parmaklarda, kolda veya bacağın bir kısmı ya da tümünde; şişme, ağırlık, gerginlik hissi, hareket kısıtlılığı veya harekette gerginlik hissi, tekrarlayan cilt enfeksiyonları, ciltte sertleşme ve kalınlaşma gibi belirtiler varsa, halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak da bilinen lenfödem hastalığına yakalanmış olunabileceğine dikkat çekiyor.

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur? - Sayfa 2

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Genellikle ‘kollarda veya bacaklarda meydana gelen cilt altındaki şişlikler’ olarak tabir edilen lenfödem, vücudun belli bir bölgesini tutabilmekle birlikte yaygın şekilde de görülebilir. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da birçok istenmeyen sorunun engellenmesini sağlar” diye konuştu.

“Derideki mavi mor izlere dikkat edin”
Vücuttaki bakteri, virüs ve atık ürünleri toplayarak dışarı atmaya yarayan dolaşım sistemi olan lenfatik sistemde herhangi bir sebepten kaynaklanan tıkanıklıkların şişliğe neden olabileceğini vurgulayan Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural,

“Lenfödemin neden olduğu şişlik, kolunuzun veya bacağınızın boyutundaki hafif, neredeyse hiç fark edilmeyen değişikliklerden, etkilenen bölgenin kullanımını zorlaştıran ciddi değişikliklere kadar değişir.

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur? - Sayfa 3

Kolunuzdaki veya bacağınızdaki lenfödem, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle enfeksiyonların ortaya çıkması çok sık karşımıza çıkmaktadır. Lenfatik damarlar ve sistem sağlıklı çalışmadığı için ortaya çıkan enfeksiyon hızlıca yayılma eğilimi gösterir.

Enfeksiyonlar ciltte selülit tarzında olabileceği gibi, lenf damarları boyunca hızlıca yayılıp ‘lenfanjit’ de ortaya çıkarabilir.

Ayrıca tedavi edilmemiş çok şiddetli vakalarda ilerleyen zamanlarda ‘lenfanjiyosarkom’ denen ve nadir görülen yumuşak doku kanseri tipi ortaya çıkabilir. Olası lenfanjiyosarkom belirtileri deride mavi-kırmızı veya mor izler içerir” şeklinde konuştu.

Çıplak ayakla gezmek hangi sağlık sorununa neden olur? - Sayfa 4

Fil hastalığının 5 önemli nedeni


Lenfödemin lenfatik sistemde oluşan bir problem sonucu görülebileceği gibi başka bir hastalığın veya durumun da lenf düğümleri veya lenf damarlarını etkilemesi sonucu da ortaya çıkabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, hastalığa yol açabilen 5 önemli neden olduğuna dikkat çekerek bunları şöyle sıraladı: