Anasayfa /  Sağlık

Seksomnia hastası tecavüz suçundan aklandı. 'Seksomnia' nedir?

Glasgow'da Eylül 2011 ve Ekim 2012 yıllarında partnerine tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan adam, seksomnia (uykuda seks) hastası olduğu kanıtlandığı için beraat etti. Peki Seksomnia nedir? Tedavisi var mıdır?

Abone ol
Abone ol 29 Ekim 2017 11:18

Glasgow'da Eylül 2011 ve Ekim 2012 yıllarında partnerine tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan adam, seksomnia (uykuda seks) hastası olduğu kanıtlandığı için beraat etti. Peki Seksomnia nedir? Tedavisi var mıdır?​





35 yaşındaki Lawrence Barilli'nin kız arkadaşı, Barilli'yi tecavüz ve cinsel saldırı suçlarından mahkemeye vermişti. 35 yaşındaki ismi verilmeyen kadın, tecavüz ve cinsel saldırı olaylarının "yüzlerce" kez yaşandığını iddia etti. Olay ilk yaşandığında ertesi gün Barilli'yle yüzleştiğini söyleyen kadın, Barilli'nin böyle bir şey hatırlamadığını söyledi.





Lawrence Barilli, seksomnia tanısının pratisyen hekimi tarafından onaylandığı ve yaşanan olayların "farkında olmadığını" söyledi.





Savcılığın sorgulaması üzerine mahkemede seksomnia hastası olduğunu söyleyen ve tecavüz veya cinsel saldırıya dair herhangi bir anısı olmadığını belirten Lawrence Barilli suçsuz bulundu.

Seksomania nedir?

İnsan, ömrünün yaklaşık üçte birini uykuda geçirir. Bu yüzden uykuda görülen bozukluklar yaşam kalitesi ile yakından ilişkilidir. Bu tecrübelerden belki de en ilgincidir Seksomnia.

Seksomnia terimi, tıp literatürüne ilk kez 2003 yılında yeni bir parasomnia olarak Shapiro ve arkadaşları tarafından önerilmesiyle girmiştir.

Uyku seksi terimi daha çok güncel yaşamda ve medyada magazinel amaçla kullanılan bir terimdir.

Uyku sırasında cinsel ilişkide bulunma, bir çeşit uyku hastalığıdır. Tıpkı uyurgezerliğe benzer.

Ancak burada hasta kalkıp yürümüyor, kontrol edilemez bir şekilde cinsel ilişkiye girme ihtiyacı hissediyor. Uykuda; partnerinin isteğine bakmaksızın, anormal bir cinsel dürtü ile seksi başlatıyor. Alışılmadık şekilde fanteziler üretiyor ve onunla sevişmek istiyor.

Tıp dünyasında ise 'Uykuda Seks Hastalığı' adıyla bilinen rahatsızlık, daha çok kadınlarda görülüyor. Belirtileri nedeniyle uyurgezerlikle veya sara nöbetleriyle karıştırılabiliyor.

Hasta gecenin bir yarısı uyanıyor, partnerini istekli ya da isteksiz sekse zorluyor. Sabah uyandığından ise sanki üzerinden tır geçmiş kadar yorgun olan hasta, bilinçli olarak gerçekleştirmediği bu durumun sonuçlarını gördüğünde ise korkuyor. Ama gece neler olduğunu bir türlü hatırlayamıyor.

Kişinin genellikle tam bir amnezi içinde olması, olayı partnerinden öğrenmesine neden olmaktadır.

Uykuda yaptığı davranışı öğrendiğinde kişi sıklıkla suçluluk, utanç, hüsran ve şaşkınlık gibi duygular hisseder. Partneri ise kızgınlık, şüphe, korku, reddedilmişlik hissedebilir.

Konu hakkında konuşan hastalardan Lisa Mahoney, "kontrol altına alamadığım bu aptalca durum beni korkutuyor ve uzun vadede ilişkimi bozmasından endişe ediyorum" diyor.

"Kocamın üç yıldır böyle bir hastalığı varmış. Yıllardır zaman zaman gecenin bir yarısında hiç konuşmadan, uykumun ortasında beni okşayarak uyandırıyor; hiç konuşmadan, benim söylediklerime de yanıt vermeden donuk bir yüz ifadesiyle, normal birlikte olduğumuzda hiç yapmadığı bir şekilde benimle birlikte oluyordu. O anlarda eşim değil de yabancı birisiyle birlikteymişim duygusu hissediyordum. Bunun eşimin bir fantezisi olduğunu düşünerek, bir süre sonra ben de garipsemeden, sesimi çıkarmadan direnmeden bu olayın bir parçası oldum. Canımı yakacak, beni üzecek bir şey de yapmadığı ve bu farklı davranışlardan da hoşlandığım için bir süre sonra artık garipsemeden eşimle birlikte oluyordum. Bunun bir hastalık olabileceğini aklımın ucundan bile geçirmemiştim.’’

Seksomnia şüphesi olan hastaya karşı takınılacak tutum da çok önemli.

Şu ana kadar seksomnia tanısı konan hastaların, toplam seksomnia hastasına nazaran çok düşük olduğunu düşünen uzmanlar, hastalık ile alakalı net bir sonuca varmaktan bir nebze uzaklar.

Uzmanlara göre, kendisine ya da başkalarına zarar verici atipik cinsel davranışları olan bir kişiyle karşılaşıldığında; olay detaylı bir şekilde sorgulanmalı ve hastalığın derecesi belirlenmelidir.

Hasta ve ailesi, mevcut ve geçmiş uyku bozuklukları açısından değerlendirilmeli, ayrıca hastanın alışkanlıkları (uyku azlığı, ilaç kullanımı, alkol alımı vb.), hastanın güncel ve geçmiş tıbbi öyküsü, ailesinin geçmiş tıbbi öyküsü, iş yaşamındaki zorluklar detaylıca sorgulanmalıdır.

Bu garip hastalık ile alakalı şu ana kadar elde edilen tüm bulguları bir araya getirirsek eğer,

Seksomnia yaşayan kişilerin bu sorunu fark edemedikleri, 

Genellikle partnerleri tarafından sorunun anlaşıldığı,

Çoğunlukla tecavüze benzer bir ilişki tarzı olduğu, 

Kadınlarda daha yaygın olduğu, 

Bilinçaltı kaynaklı olduğu, 

İyileştirilmesinde en etkili tekniğin psikoanalitik teknikler olduğu, 

Uykuda konuşma ve uykuda yürüme ile birlikte görüldüğü, 

Stres tarafından arttığı, 

söylenilebilir.


Yorumlar