Anasayfa /  Dünya

Çin’de koronavirüsten dolayı can kayıplarını dünyadan gizliyor mu? Şok China Mobile iddiası!

Çin ile ilgi şok iddia! Çin’de koronavirüsünden dolayı can kayıplarını dünyadan gizliyor mu? Çin’de koronavirüs salgınının çıktığı Ocak ayından itibaren 2 ay içerisinde 14 milyonun üzerinde telefon hattı aboneliğinin iptal edildiği ortaya çıktı. işte şok #ChinaMobile iddiası!

Abone ol
Abone ol 22 Mart 2020 03:16

Çin’de koronavirüsten dolayı can kayıplarını dünyadan gizliyor mu? Şok China Mobile iddiası!

Çin’de koronavirüs salgınının çıktığı Ocak ayından itibaren 2 ay içerisinde 14 milyonun üzerinde telefon hattı aboneliğinin iptal edildiği ortaya çıktı.

Hong Kong’da yayınlanan bir TV programında açıklanan bilgilerde Çin’in telefon hattı şirketlerinin abonelik verileri izleyiciler ile paylaşıldı. Buna göre “China Mobile” adlı telefon hattı şirketinin verilerinde 8 milyon 116 bin aboneliği 2 ay içerisinde ortadan kalktığı görülüyor. “China Telecom” adlı şirketin ise 5 milyon 170 bin veri kaybettiği görülüyor.

ÇİN’İN KORONAVİRÜS RAKAMLARI ŞÜPHELİ
Son olarak ise “China Unicom” adlı şirketin 1 milyon 186 bin abonesini yine 2 ay içerisinde yitirdiği verilerde belirtiliyor. Bu verilere göre toplamda 14 milyonu aşkın telefon aboneliğin olağan dışı bir şekilde abonelikten düştüğü gözlemleniyor. Tüm bu veriler ışığında Çin’in koronavirüs salgınına dair verileri yeterince şeffaf bir şekilde aktarmadığı şeklindeki iddialar artarak güçleniyor.

 

“OLDUKÇA ALIŞILMADIK BİR DURUM”
Birçok uzmana göre Çin, koronavirüs ile mücadelede birçok sansür uyguluyor. Ayrıca Çin, koronavirüse karşı erken önlem almamakla suçlanarak, virüsün yayılmasında sorumlu olarak addediliyor. İddialara göre Çin’in gereken zamanda önlem alması halinde vakalarda %95’e varan bir azalma yaşanabilirdi.

Gazeteci Jennifer Zeng konu ile ilgili sosyal medya hesabında, “China Mobile, Çin’deki telefon hattı şirketleri içinde 3 büyük oyuncudan biri. 8 milyonun üzerinde abonesini kaybetmesine rağmen 942 milyon abonesi bulunuyor. Şu anda diğer iki şirketin verilerine ulaşamıyorum. Bu kullanıcılar nerede? Hatlarını mı taşıdılar? Yoksa bunları kullanacak vaziyette değiller mi? Eğer tüm verilere ulaşırsak daha iyi bir resim ortaya çıkar karşımıza. Yine de 8 milyon abone kaybı oldukça alışılmadık bir durum.” ifadelerini kullandı.

Jennifer Zeng, China Mobile’ın aylık kullanıcı sayısını ve bu sayıdaki artış ve azalışları gösteren bir veri grafiği de paylaştı. Bu grafikte Ocak 2017’den beri şirketin her ay ortalama 2 milyona yakın abone artışı yakaladığı görülüyor. Ancak 2020 Ocak ayına gelindiğinde ilk defa şirketin kullanıcılarında 862 binlik bir düşüş yaşandığı görülüyor.

 

Şubat ayında ise China Mobile’ın toplam kaybı tam 7 milyon 254 bin kişi. Şirket, Ocak 2017’den beri 7 milyonluk bir aylık artış sağlayamamıştı. Şirketin bir ayda yakaladığı en büyük artış Temmuz 2018’de 4 milyon 156 bin kişi olarak belirtiliyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

 

Yorumlar