Anasayfa /  Ekonomi

Çiğ inek sütünün satışında yeni düzenleme ve sınıflandırma getirildi!

Çiğ inek sütünün satışında bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre pilot illerde uygulanmaya başlanacak olan çiğ inek sütü sınıflandırması bir kaç yıl içerisinde tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

Abone ol
Abone ol 25 Ocak 2020 09:57

Çiğ inek sütünün arzında bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre pilot illerde uygulanmaya başlanacak olan çiğ inek sütü sınıflandırması bir kaç yıl içerisinde tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığından önemli bir tebliğ açıklandı. Buna göre sözleşmeli olarak sanayiye arz edilecek olan çiğ inek sütlerinde sınıflandırılma getiriliyor.

ÇİĞ İNEK SÜTÜNE SINIFLANDIRMA;

Açıklanan tebliğe göre inek sütü, "protein" ile "yağ oranlarına" göre sınıflandırılacak. Böylece süt ürünlerinin verimliği ve satışında bir standart getirilmiş olacak. Düzenlemede ineklerin meme bezlerinden 40 derece üzerinde ısıtılmamış ve eşdeğer her hangi bir işlem görmemiş sürünün doğrudan tüketiciye satımında ya da diğer üreticilere atımında getirilen sınıflandırma 3 gruba ayrılıyor.

Protein ve yağ oranlarına göre A sınıfı Ekim ile Mart döneminde 3,20 üzeri protein değerinde olması gerekli olacak Nisan ile Eylül ayları arasında ise 3,10 ve üzeri değerde olması gerekecek. A sınıfında yağ değerleri ise Ekim Mart ayları arasında 3,60 ve üzeri Nisan ile Eylül ayları arasında ise 3,50 ve üzeri olması gerekecek.

B sınıfı sütlerde ise bu oranlar Ekim Mart aylarında yağ değeri 3,3 ve üzeri, 3,6 arasında olacak. Protein değeri ise 3 ve üzeri 3,20 arasında olacak. Nisan ve Eylül aylarındaki protein değeri ise 3 ve üzeri 3,1 arasında, yağ değeri ise 3,3 ve üzeri 3,6 arasında olacak. B sınıfı sütlerdeki oran ise şu şekilde olacak.

NE ZAMAN UYGULANACAK?

Ayrıca bu tebliğin uygulanması için Çanakkale, Burdur ile Aksaray illeri pilot bölge olarak seçildi. 2020 ile 2021 yılları arasında bu üç ilde  uygulanacak. 2022 yılından itibaren tüm Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak

 

Yorumlar