Anasayfa /  Politika /  Chp

'Esad'ın anayasasını , Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olarak Meclisten geçirmek istiyorlar'

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Sayın Meclis Başkanı'ndan rica ediyorum; Anayasa değişiklik teklifini lütfen geri çekin. Çekilmiyorsa bu parlamentoya ihanet ediliyor demektir. Esad'a kızan adamlar, 'koltuğundan edeceğiz' diyen adamlar, Esad'ın anayasasını getirip, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olarak Meclisten geçirmek istiyorlar

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2017 16:32

 CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a seslenerek, "Rica ediyorum, anayasa değişiklik teklifini lütfen geri çekin. Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış olursunuz. Çekilmiyorsa bu parlamentoya ihanet ediliyor demektir." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik kurumlarının muayene ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 60 arasında, otoyollara yüzde 15, köprü geçişlerine yüzde 48, cep telefonlarına yüzde 33 ÖTV, müze ücretlerine yüzde 400, otogaza, doğalgaza, benzine, mazota elektriğe zam yapıldığını bildirdi.

Osmangazi Köprüsü'nün yol geçişinde indirim yapıldığına değinen Kılıçdaroğlu, "Sanıyorlar ki milleti kandıracağız. Her gün sen, 40 bin araç üzerinden işverene para ödeyeceksin. 30 bin geçtiyse 10 binini ödeyeceksin, 5 bin geçtiyse 35 bininin ücretini sen ödeyeceksin. Bu nedir biliyor musun; hayatı boyunca o köprüden geçmeyecek olan Bayburtlu da Ardahanlı da bu parayı ödüyor. Burada, 'Biz köprü yaptık' diyorlar. Sen köprüyü bu milletin, garibanın sırtından yaptın. Kime; kendi yandaşlarına daha büyük para aktarmak için. Köprü elbette yapılsın ama böyle yapılmasın, böyle olmaz. Deli Dumrul köprüsü istemiyoruz. Boğaz Köprüsü'nden geçiş yapılıyor, parayı devlet alıyor, bir mesele yok. Öbür köprüden parayı devlet almıyor. Tam tersine devlet cebinden onlara para ödüyor." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, iletim hatlarında arızadan dolayı elektrik kesintisi olduğunun söylediğini, milletin yanlış bilgilendirildiğini savundu.

Doğalgaz çevirim santrallerinin elektrik üretmediğini öne süren Kılıçdaroğlu, kasımda elektriğin yüzde 37,9'unu çevrim santralleri üretirken şimdi bunun yüzde 17,4'e düştüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu, büyük organize sanayi bölgelerinde üretimin durduğunu iddia etti.

Kılıçdaroğlu, "Vallahi de billahi de bunlar Türkiye'yi yönetemiyorlar, yönetme güçleri, kapasiteleri, ahlakları, bilgileri yok. Vatandaşın derdi ayrı, bunların derdi ayrı. (İlla bir kişiyi Türkiye Cumhuriyeti'ne başkan yapacağız) " diye konuştu.

"Sen milletvekili olamazsın"

TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edilen anayasa değişikliği teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, komisyonda görüş bildiren CHP milletvekillerinin, üzerine düşen bütün görevi yaptığını, tarihe not düştüğünü ifade etti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Esad'a kızan adamlar, Esad'a 'Esed' diye tanımlayan adamlar, 'koltuğundan edeceğiz' diyen adamlar, gidip Esad'ın anayasasını getirip, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olarak Meclisten geçirmek istiyorlar.  Meclisin yetkilerini elinden almak istiyorlar. 140 yıllık parlamento geleneğimizi yerle yeksan etmek istiyorlar. 'Biz tarihimize bağlıyız'ı laf olarak söylüyorlar. Tarihinize bağlı değil, yeri geldiğinde siz tarihi inkar eden insanlarsınız. Biz artısıyla eksisiyle tarihimize bağlıyız, tarihimizle gurur duyarız. 

Bu anayasa değişikliğinin demokrasi açısından büyük bir ayıbı var. O ayıp şu; bazı milletvekilleri, AK Parti milletvekilleri, anayasa değişiklik metnini görmeden imzaladılar. 'Hayatımda hiç CHP'ye oy vermedim' diyen vatandaşlarıma sesleniyorum; Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkede anayasa değişiklik metnini görmeden, o metni imzalayan insanlar, milletin vekili olamazlar. Bu kadar büyük bir ayıbı bu parlamento kaldıramaz. Türkiye'de rejimi değiştiriyorsun ne olduğunu bilmiyorsun, altına imza atıyorsun, facebook sayfasında da bunu yayınlıyorsun. Sen milletvekili olamazsın, sen adam da olamazsın, siyasetçi de olamazsın, ahlaklı biri de olamazsın. Sen insan haklarına saygılı da değilsin."

"Tek başına CHP'nin sorunu değildir"

Kılıçdaroğlu, TBMM'nin yetkilerinin, bir kişiye devredildiğini, havuz akademisyenlerinin ise "Meclisin yetkileri arttı" dediğine işaret etti. 

Eğer TBMM'nin yetkileri bir kişiye devrediliyorsa, TBMM'nin tarihine, manevi değerlerine ihanet edildiği anlamına geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, bir kişiye, Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkinin,TBMM'yi fesih yetkisini verildiğini bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, süratle daha karanlık bir ortamın içine çekildiğini öne sürerek, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'ndan rica ediyorum, bu teklifi lütfen geri çekin." dedi.

Türkiye'nin, bu gerilimi kaldıramayacağını belirten Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tarihe, dünyaya, demokrasiye, insan haklarına, bağımsız yargıya, dünyanın bütün uygar ülkelerine bakın. Böyle bir düzenlemeyi Türkiye kaldıramaz. Türkiye'nin tarihine ihanettir bu. Bu parlamento, TBMM, eğer Gazi Meclis ise eğer bu Meclis milli kurtuluş savaşını yönetmişse, eğer bu Meclis Mustafa Kemal Atatürk'e bile sınırlı gün için vermişse, bu Meclis en son 15 Temmuz darbe girişiminde, bombalar yağarken, kurşunlar atılırken çalışmasını sürdürmüş ve darbeyi püskürtmüşse bu teklifin geri çekilmesi lazım. Çekilmiyorsa bu parlamentoya ihanet ediliyor demektir. 

Bir kişiye birden fazla ili kapsayan bölgeler kurma yetkisini de veriyorlar. Yani eyalet sistemini de getiriyoruz. Bir kişiye devleti sıfırdan yeniden yapılandırma yetkisi veriyoruz. Nasıl olur böyle bir şey? Ne aklın, ne vicdanın, ne mantığın, ne bilginin, ne birikimin ne hukukun kaldıramayacağı bir düzenlemedir bu. Bunları asla doğru bulmuyoruz. O nedenle bu anayasa değişikliği CHP'nin sorunu değildir tek başına. Atatürkçüler, milliyetçiler, demokratlar, liberaller, samimi Müslümanlar, demokrasiyi isteyenler, kadın-erkek eşitliği isteyenler, 'Evimizde huzur içinde yaşayalım' diyenler, bu ülkede adalet bekleyenlerin ortak sorunudur. Muhafazakarların ortak sorunudur. Hep beraber bu anayasa değişikliğine karşı mücadele etmek zorundayız. Ama ben yine söylüyorum; Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Meclis Başkanı, Sayın Başbakan; sizden rica ediyorum, lütfen bu anayasa değişikliği teklifini geri çekiniz. Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış olursunuz." 

Mersin'de yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu, çiftçilerin büyük zarara uğradığını, bu zararın giderilmesine yönelik mali desteğin biran önce verilmesini istedi.

"İçerdekilerle dışarıdakiler arasında büyük bir fark yok"

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın tahliyesine de değinen Kılıçdaroğlu, "Kendileriyle telefonda görüştüm, 'Aramıza hoş geldiniz' dedim. Ama hiç üzülmeyin, gönlünüz rahat olsun, içerdekilerin de gönlü rahat olsun. İçerdekilerle dışarıdakiler arasında büyük bir fark yok. İçerdekiler otobüse binemiyorlar, ev ziyaretlerine gidemiyorlar, rahatlıkla arkadaşlarıyla konuşamıyorlar, rahatlıkla istedikleri kitabı alıp okuyamıyorlar. Ama dışarıdakiler de yarı açık bir cezaevinde yaşıyorlar. Dolayısıyla hep birlikte ortak mücadeleyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Gazeteci Ahmet Şık'ın tutuklanmasını da eleştirerek, Şık'ın geçmişte FETÖ mağduru olduğunu, şimdi de başka bir mağduriyet yaşadığını bildirdi. Şık'ın onurlu, dik duran namuslu bir gazeteci olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Her zaman yanındayız, onunla gurur duyuyoruz. Her zaman onu seveceğiz, sevmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sağlık sorunları yaşayan tutuklu gazeteci Hüsnü Mahalli'ye de geçmiş olsun dileğinde bulundu.


Yorumlar