Anasayfa /  Politika /  Chp

'Devlet Bahçeli'nin kulağına küpe olsun bu lafım'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un öldürülmesi olayının mutlaka aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Onu öldürenlerden çok azmettirenleri bulmamız lazım." dedi.

Abone ol
Abone ol 20 Aralık 2016 16:12

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye'nin geldiği noktada vatandaşların geleceğe ilişkin derin kaygılar yaşamaya başladığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, son bir haftada İstanbul ve Kayseri'de yaşanan terör saldırıları ile Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesine işaret etti. 

Daha önce "Türkiye iyi yönetilmiyor" ifadesini kullandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, artık "Türkiye yönetilmiyor" noktasına gelindiğini savundu. 

Terörün amacının toplumda yılgınlık ve korku yaratmak, baskı, acı, kan ve gözyaşı ile istediklerini siyasal iktidarlara dikte ettirmek olduğunu anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Gerekçesi ne olursa olsun, kimden gelirse gelsin, bu ülkenin bütün vatandaşları terör karşısında onurlu bir tavır takınmak zorundadırlar. Hep birlikte terörü lanetlemek ve kınamak zorundayız." diye konuştu.

'Bunun faillerini mutlaka bulun, yargının önüne çıkarın'

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Rusya'nın Ankara Büyükelçisi hain bir saldırı ile hayatını kaybetti. Yakışmıyor Türkiye'ye. Öldüren kişinin bir polis olması ayrıca üzerinde durmamız gereken bir noktadır. O kişinin canlı yakalanmayıp da öldürülmesi yine ayrıca üzerinde durmamız gereken bir noktadır. Kimse yok. Niye canlı yakalamıyorsun? Bu saygıdeğer büyükelçi Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi için olağanüstü çaba harcayan bir büyükelçiydi. Uçak krizini karşılıklı giderelim diye çaba harcayan bir büyükelçiydi. Kendisine ve Rus halkına taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Hiçbir yabancının kendi ülkemizde bir suikaste kurban gitmesini istemiyoruz. Onları korumak Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefidir. Yeteri kadar koruyamıyorsak ciddi sorun var. Onu öldürenden çok onu azmettirenleri bulmamız gerekiyor. Kim azmettirdi, kim silahı verdi, kim söyledi? Fotoğraflara bakın arkasında büyük bir kararlılıkla duruyor. Silahı çekiyor, sloganlar atıyor, vurduktan sonra yere düşen büyükelçiyi ayrıca kurşunluyor. Böyle bir tablo bu ülkenin vatandaşlarının hak ettiği bir tablo değildir. Böyle bir tabloyu şiddetle kınıyoruz. Hükümet yetkililerine de sesleniyoruz; bunun faillerini mutlaka bulun, yargının önüne çıkarın. Ne kadar çıkarırlar bilmiyorum."

'Sayın Devlet Bahçeli'nin kulağına küpe olsun bu lafım...'

Kılıçdaroğlu, yapılması düşünülen anayasa değişikliğiyle, Mustafa Kemal Atatürk'e dahi verilmeyen meclisi feshetme yetkisinin cumhurbaşkanına verileceğini iddia ederek, "Öyle bir yetki veriliyor ki hiçbir soru sormadan, gerekçe göstermeden Meclisi feshedebiliyor. 'Ben TBMM'yi sabahleyin kalktım, gece kötü bir rüya gördüm ben bu Meclisi feshedeceğim.' diyebilir. TBMM'nin ne anlama geldiğini, nasıl kurulduğunu unuttuk. Buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğiyle "Birden fazla ili kapsayan bölgesel yönetimler" kurulabileceğini belirterek, "Sayın Devlet Bahçeli'nin kulağına küpe olsun bu lafım, başka bir şey demiyorum." dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin bugün TBMM Anayasa Komisyonunda görüşüleceğini anımsatan Kılıçdaroğlu, CHP olarak teklifi meşrulaştırmamak için hiçbir önerge vermeyeceklerini bildirdi. 

Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'de anayasayla diktatör yaratılacağını, Türkiye'nin otoriter rejime teslim edileceğini, vatandaşların can, mal, hukuk güvenliğinin kalmayacağını, her kişi, kurum ve kuruluşun bir diktatörün vicdanına terk edileceğini, yönetimin denetlenemeyeceğini, yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanacağını, TBMM'nin de etkisiz, yetkisiz aciz, sembolik bir meclis haline geleceğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Anayasa değişikliği kabul edilirse, Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz. Buna elbette izin vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini yapacağız. Eğer bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi varsa, orada milli kurtuluşçular vardır. Hiç kimse endişe etmesin, mücadelemiz devam edecektir." diye konuştu.


Yorumlar