Anasayfa /  Politika /  Chp

CHP'li Hamzaçebi,"İstanbul'da Uber'i kovacağız, İTaksi uygulamasını Taksiciler Esnaf Odası'na vereceğiz"

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Sekreteri M. Akif Hamzaçebi İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nı ziyaret ederek taksicilerin sorunlarını dinledi. Hamzaçebi “ İstanbul'dan Uber'i kovarak İBB'nin başlatmış olduğu İTaksi uygulamasını da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na vereceğiz" dedi.

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2018 17:39

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Sekreteri M. Akif Hamzaçebi İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nı ziyaret ederek taksicilerin sorunlarını dinledi. Hamzaçebi “ İstanbul'dan Uber'i kovarak İBB'nin başlatmış olduğu İTaksi uygulamasını da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na vereceğiz" dedi.

CHP Milletvekili  M. Akif Hamzaçebi, Kağıthane'de bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nda  yaptığı açıklamada taksicilerin en büyük sorununun  akıllı telefon uygulaması üzerinden Taksi hizmeti veren Uber olduğunu belirterek, şunları söyledi:



“Taksici esnafı dediğimiz zaman çok büyük bir kitleden bahsediyoruz. İstanbul'da 17 bin 395 taksici esnafı var. Tüm Türkiye'de bu sayı 75 bindir. 75 bin takside 225 bin kişi çalışıyor. Bu da yaklaşık 1 milyonluk nüfusun geçimini bu alandan sağlaması demektir. Özellikle İstanbul'daki taksi pazarına küreselleşmenin şirketleri hakim olmak istiyor. Esnaf odası başkan vekili bunu küresel korsan olarak isimlendirdi. Küresel hırsız, diyebiliriz her şey diyebiliriz. Teknolojiyi kullanarak internet üzerinden oluşturulan ağ sayesinde ticari taksiler dışında bir taşıma ağı oluşmuş durumda" dedi

İstanbul 'da 5 bin Uber olduğunu belirten Hamzaçebi, “İstanbul'da yaklaşık olarak bu sayı 5 bindir. Ödemeler kartla yapıldığı için bunun vergi sistemi açısından ne olduğu meçhul. Vergi ödeyip ödemedikleri bilinmiyor.  Şirketler de yurt dışında olduğu için burada vergisiz bir alan söz konusuö diye konuştu.

“İSTANBUL'DA 4 BİN İTAKSİ UYGULAMASI VAR"



İTaksi uygulamasından yüzde 4.95 komisyon alındığını ifade eden Hamzaçebi,  alınan komisyonun taksiciler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu söyledi. Hamzaçebi “ İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu İTaksi ile internet üzerinden İstanbulluların taksiyi çağırması mümkün. Şu an İstanbul'daki 17 bin taksinin 4 bini İTaksi uygulaması kapsamında. Sistem yaygınlaşırsa tüm taksicileri kapsama altına alacak. Ortada şöyle bir sorun var. O taksicilerin aldığı ücret üzerinden yüzde 4.95 oranında bir komisyon alınıyor. Vergiler dahil bu yüzde 6'ya denk geliyor. Bir taksi günde 500-600 lira kazanır. Bunun yüzde 5'i 30 lira eder.  Bu rakam taksici esnafı üzerinde çok büyük bir yüktür" dedi.

İSTANBUL'DAN UBER'İ KOVACAĞIZ



Hamzaçebi “İstanbul taksicilerinin belalısı olan onun kazancına göz dikmiş olan UBER'i kovacağız. İBB'nin başlatmış olduğu İTaksi uygulamasının getirdiği yüzde 4.95'lik komisyon ücretini İBB, İSPARK'a aktarıyor. Bu hasılatın yüzde 6'sı çok ağır bir vergidir. Taksici esnafı teknolojinin tüm imkanlarından yararlanacaktır. İTaksi uygulamasını da İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nden çıkartıp İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na vereceğiz" dedi.

KORSAN TAŞIMACILIK GÜN GEÇTİKÇE YAYGINLAŞIYOR



İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanvekili Veli Yurt ise taksici esnafının sorunlarını anlattı. Veli Yurt, korsan taşımacılığın gün geçtikçe yaygınlaştığını belirterek “Taksici esnafın öncelikli sorunları küresel korsan olan Uber. 100-150 bin lira vererek lüks araçlarla Ulaştırma Bakanlığından D2 belgesi ve İBB'den aldıkları turizm belgesi ile turizm taşımacılığı yapmaları gerekirken, Uber gibi firmaların akıllı telefon üzerinden uyguladıkları aplikasyonla sistem üzerinden taksi çağırır gibi araç çağırıp taksi gibi şehir içi taşımacılığı yapmaktadırlar. Son günlerde özellikle Uber'e bağlı çalışan araçlar tamamen taksi taşımacılığı yapmakta ve gün geçtikçe sayıları hızlı bir şekilde artmaktadır. Avrupa ülkelerinde de illegal faaliyet gösteren bu firma Avrupa'nın birçok büyük şehrinde yasaklanmıştır“ dedi.



Konuşmaların ardından İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkan Vekili Veli Yurt,  M. Akif Hamzaçebi'ye model taksi hediye etti.


Etiketler Akif Hamza Çebi
Yorumlar