Anasayfa /  Politika

CHP İstanbul İl Başkanlığı'na yeniden Canan Kaftancıoğlu seçildi

Kaftancıoğlu'nun tek aday olduğu kongrede, kullanılan 571 oyun 510'u geçerli, 61'i geçersiz sayıldı.

Abone ol
Abone ol 09 Şubat 2020 23:28

 

CHP’nin İstanbul İl Kongresi’nde il başkanlığına yeniden tek aday olan Canan Kaftancıoğlu seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul İl Kongresi’nde Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Delegeler, sabah erken saatlerden itibaren kongrenin yapılacağı Haliç Kongre Merkezi'ne gelmeye başladı. CHP İstanbul İl Başkanlığı, kongrenin sloganı "İstanbul'dan Türkiye'ye Tek Yön İktidar" olarak belirledi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı 37. Olağan İl Kongresi, şarkıcı Ezhel'in Olay şarkısıyla başladı.

 

Kongrede mevcut İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimde 677 delege seçimde oy kullandı.

Yeniden il başkanlığı görevine getirilen Kaftancıoğlu, seçimde kendisi dışında da adayların olmasını istediğini söyledi.

“Kongreler demek yarış demek. Demokrasinin olduğu her yerde demokratik yarışlar olur ve olmalıdır da. İstanbul örgütü olarak 39 ilçemizde şu anda görev yapmış ya da yapmayan bütün ilçe başkanlarımıza 39 ilçemizde de ilçe kongrelerini demokratik bir şekilde gerçekleştirdikleri için sonsuz teşekkür ediyorum. Keşke adaylarla yarışabiliyor olsaydık. İsimlerin hiç önemi yok ama çok adaylı bir kongreyi kendi adıma arzu ettim.”

CHP’nin İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi’nin otoparkına kurulan dev çadırda yapıldı. Kongre başlarken merak edilen en önemli soru, Canan Kaftancıoğlu’nun karşısına ikinci bir aday çıkıp çıkmayacağı idi. Kaftancıoğlun’dan önceki il başkanı Cemal Canpolat’ın tekrar aday olmak istediği biliniyordu. Fakat Canan Kaftancıoğlu’na iktidar cephesinden yapılan saldırılar ve açılan davalardan dolayı CHP yönetimi, blok bir listeden yana tavır aldı.

Kaftancıoğlu İstanbul’daki iki seçimin en önemli galibi olarak görülüyor. Ayrıca her adayın kendi listesini çıkarması durumunda Kaftancıoğlu’nun listesinin kazanacağı tahmin ediliyordu. Bu durumda bütün CHP kongresinde de Kaftancıoğlu’nun çok belirleyici bir konuma gelmesi çok istenen bir durum değil.

LİSTE ORTAK OLUŞTURULDU

Kongreye blok listeyle gidildi. Ancak bu tamamen Canan Kaftancıoğlu’nun belirlediği bir liste değildi. Aslında genel merkez, Canpolat’ın ekibi ve Kaftancıoğlu ekiplerinin ortak oluşturduğu bir listeydi. Listede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da etkisi de görüldü. Bu yanıyla kendi içinde çarşaf bir liste sayılabilir.

CHP'nin 39 ilçe başkanının imzasıyla tek başkan adayı olarak gösterilen mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu, delegelere seslendiği konuşmasında, iki yıllık sürecinde CHP İstanbul üye yapısını gözden geçireceklerini ve bu dönemde bunu bitireceklerini söyledi.

Kaftancıoğlu, “Ben yaptım oldu demedik, bundan sonra da demeyeceğiz. Bütün İstanbul'da 16 milyon İstanbulluya ahlaklı siyaset nasıl yapılır bir kez daha göstereceğiz” dedi.

Partide çalışanla çalışmayanı ayırt eden bir sistemi kuracaklarını ifade eden Kaftancıoğlu, bütün işlerin akılla, bilimle ve ortaklaşmayla yapılacağını ve her görevin bir performans ölçüsü olacağını belirtti.

CHP'nin İstanbul'daki iktidarının daha çok hissedileceğini vurgulayan Kaftancıoğlu, şöyle konuştu:

İktidarın gücüyle ve diliyle. İktidardan aldığımız güçle değil, yerelde iktidarımızın halka ulaştıracağımız gücüyle daha çok donanacağız. Yerelde mahallelerde, evlerde, sokaklarda herkesin sesi ve sözcüsü olacağız. Veri temelli politika yapacağız. Alınan her kararda ortaklaşmayı ve ortak aklı egemen kılacağız. Ben yaptım oldu demedik, bundan sonra da demeyeceğiz. Bütün İstanbul'da 16 milyon İstanbulluya ahlaklı siyaset nasıl yapılır bir kez daha göstereceğiz. Daima söylüyorum, kişiler gelip geçicidir, ilkeler kalıcıdır.
Kaftancıoğlu, kongrede demokrasiye katkısı olacağı için çoklu adayla gitmeyi çok istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

Kongreler demek yarış demek. Demokrasinin olduğu her yerde demokratik yarışlar olur ve olmalıdır da. İstanbul örgütü olarak 39 ilçemizde şu anda görev yapmış ya da yapmayan bütün ilçe başkanlarımıza 39 ilçemizde de ilçe kongrelerini demokratik bir şekilde gerçekleştirdikleri için sonsuz teşekkür ediyorum. Bence 39 ilçe örgütümüz bu anlamıyla alkışlanmayı hak etti. Tek adaylı yarışlar oldu, çok adaylı yarışlar oldu. Ama herkes parti içi bayrak yarışı olduğu bilinciyle kongrelerini tamamladılar. Bana sorarsanız olması gereken, olsaydı daha güzel olacak. Şu anda 2-3-4-5 ne kadar çok o kadar kıymetli. Keşke adaylarla yarışabiliyor olsaydık. Çok adaylı bir kongreyi kendi adıma arzu ettim.
Hem İstanbul hem de Türkiye'de uyguladığı yeni siyaset anlayışıyla Kılıçdaroğlu'nun yeni dönemin siyasi lideri olduğunu belirten Kaftancıoğlu, yargı ve eğitimdeki bazı uygulamalar ile Kanal İstanbul projesini eleştirdi.

FİLİSTİN’E TARİHSEL ATIF

Kongrenin başlangıcında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra da İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşma yaptı. Salonda Kılıçdaroğlu konuşurken dahi heyecanın düşük olduğunu söylemek gerekiyor. Kılıçdaroğlu kongreden sonra Saadet Partisi’nin düzenleyeceği Kudüs mitingine gideceğini söyleyerek 70’lerde İsrail’e karşı savaşan devrimci gençleri hatırlattı. “Orada devrimci gençlerimizin mezarları var” diyerek Filistin meselesinde solun tarihsel geçmişine atıf yaptı.

İmamoğlu, “Herkesi saygın kabul etmeyen yöneticilerin devri bitmiştir. Türkiye değişiyor. 2017 Haziran’ın da Türkiye’nin değişimi başlamıştır. Adalet arayışını dalgalar halinde dünyaya duyurduğu için genel başkanımıza teşekkür ediyorum. 31 Mart seçimleri kentte de adalet arayışının bir ifadesidir. İstanbul’da güçlü görünenler ne yaparsa yapsınlar adalet istediklerini söylediler. İnşallah bu ülkede böyle bir dönem yaşanmayacak. 23 Haziran’ın da adalet arayışı arayanların başarısıdır. Bu sürecin kodlarını hep beraber doğru okumalıyız. Bu süreçte bize verilen görevi hep birlikte iyi idrak etmeliyiz” diye konuştu.

Yeni CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca

CHP’nin Bursa kongresi çekişmeli bir seçime sahne oldu. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan 37’nci Olağan Kongreye, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Nilüfer eski Belediye Başkanı Mustaf Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Sertaslan, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

Mevcut İl Başkanı Hüseyin Akkuş, İsmet Karaca, Erol Gülmez ve Güner Aklan’ın aday olarak katıldığı kongrede 618 delege oy kullandı. Oyların 294’ünü alan İsmet Karaca, CHP Bursa İl Başkanı oldu. Diğer adaylardan Hüseyin Akkuş 236, Erol Gülmez 69, Güner Aklan ise 19 oy aldı.


31 Mart seçimlerinde Bursa’da yaşanan başarısızlığı tekrar yaşamamak için aday olduğunu söyleyen İsmet Karaca, “İstanbul’un, Ankara’nın, Hatay’ın, Ardahan’ın, Sinop’un coşkusuna ortak olamadık. Bütün Türkiye, Bursa’ya kilitlendi. O gece Türkiye’nin bir çok kentinde başarı hikayeleri varken bizler, televizyonları kapatıp odamıza çekildik. Bu duyguyu tekrar yaşamamak için aday oldum” dedi

 

 

Yorumlar