Anasayfa /  Ekonomi

Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı

Evlenmek isteyen gençlere destek olmak için getirilen çeyiz hesabında devletin verdiği katkı oranı arttırıldı

Abone ol
Abone ol 21 Mart 2019 14:07

Evlenmek isteyen ve ilk kez evlenecek gençlere 2016 yılında getirilen çeyiz hesabında devlet katkısı tutarları bir kez daha artırıldı. İlk olarak  5 bin lira olarak belirlenen daha sonra 7 bin 500 liraya çıkartılan çeyiz hesabına devlet katkısı, yeni düzenlemeyle 9 bin liraya çıkartıldı.

Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı - Sayfa 2

Başlangıçta, birikim tutarının yüzde 20’si olarak belirlenen devlet katkısı oranı da yüzde 25’e çıkartıldı. Evlilik hazırlığı yapan gençler, bankalarda açtıracakları çeyiz hesabına beş yıl süreyle düzenli olarak para yatırırlarsa, biriken tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı alacaklar.

Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı - Sayfa 3

En az 155 TLÇeyiz hesabı uygulamasına göre hesaba aylık en az 155 TL yatırılması gerekiyor. İsteyen, aylık 1.552 TL’ye kadar para yatırabilir. Ödemelerini üç ayda bir yapanlar ise en az 465 TL, en çok 4 bin 657 TL para yatırabiliyor. Bu tutarlar her yıl, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ın ilan ettiği yeniden değerleme oranına göre değişiyor.

Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı - Sayfa 4

Hesabı ilk açtırırken toplu para yatırma hakkı tanınıyor. Toplu yatırılabilecek para tutarı 2019 yılı için 23 bin 289 lira seviyesinde bulunuyor. Bu tutar da her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Vadesine göre katkıDevlet katkısı, evlilik tarihindeki birikim üzerinden hesaplanacak. Katkı tutarı, düzenli ödeme süresine göre belirlenecek. Ödeme süresi 36-47 ay arasında olanlara birikim tutarının yüzde 20’si oranında devlet katkısı verilecek. Üç yıl düzenli ödemede katkı tutarı 6 bin 500 lirayı aşamayacak. 

En fazla 9 bin lira: Ödeme süresi 48-59 ay olanlara birikim tutarının yüzde 22’si oranında (7 bin 500 TL’ye kadar); 60 ay ve üzeri olanlara da yüzde 25’i oranında devlet katkısı sağlanacak. Beş yıl boyunca düzenli ödeme yaparak 36 bin lira biriktirenler 9 bin lira devlet katkısı alacak. Katkı tutarları ve düzenli ödeme tutarları her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılıyor.







Çeyiz hesabına yaş sınırı:Devletten çeyiz hesabı ile  katkı alabilmenin bazı koşulları bulunuyor. Bunlardan ilki ise 27 yaş sınırı. Devletten katkı alabilmek için 27 yaşını doldurmadan evlenmek gerekiyor. Katkı için ayrıca en az 3 yıl para yatırmak gerektiği dikkate alındığında, gençlerin en az 24 yaşını doldurmadan çeyiz hesabı açtırıp para biriktirmeye başlaması gerek





Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı - Sayfa 8

18 yaşında da açılabilir: Devlet katkısından azami yararlanmak amacıyla beş yıl ödeme yapmak isteyenlerin ise 22 yaşını doldurmadan hesap açtırmaları gerekiyor. Çeyiz hesabı 18 yaşından itibaren açılabilir. 18 yaşından küçükler adına çeyiz hesabı ise veli veya vasisi tarafından açılabiliyor.





Çeyiz hesabında devlet katkısı ne kadar oldu? Çeyiz hesabında katkı oranı arttırıldı - Sayfa 9

Evlilik iptal olursa ne olacak? Çeyiz hesabına devlet katkısı, evlilik tarihinden iki ay öncesi ile altı ay sonrası arasında ödenecek. Nikah kıymadan önce hesaptaki para çekildiği halde evlilik iptal olursa, üç ay içinde bankaya müracaat edilerek tekrar hesap aktif hale getirilebilecek.


Yorumlar