Anasayfa /  Yaşam

Kurbanda kurallara uymayanlara ceza yağacak

Manisa Vali Yardımcısı Mehmet Yüce Başkanlığında toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonunda alınan kararlar açıklandı. Komisyon, belirlenen kurallara uymayanlara 50 TL’den 2 bin 752 TL’ye kadar değişik oranlarda cezai ve idari yaptırımlar...

Abone ol
Abone ol 24 Ağustos 2017 11:41

Manisa Vali Yardımcısı Mehmet Yüce Başkanlığında toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonunda alınan kararlar açıklandı. Komisyon, belirlenen kurallara uymayanlara 50 TL’den 2 bin 752 TL’ye kadar değişik oranlarda cezai ve idari yaptırımlar yapılacağını duyurdu.

Manisa Vali Yardımcısı Mehmet Yüce Başkanlığında toplanan Manisa Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan kararlar açıklandı. Alınan kararlara göre Manisa’nın merkez ilçelerinde kurban satış noktaları ve kurban kesim yerleri belirlenirken kurbanlık hayvan kesim ücretleri de açıklandı.

Alınan kararlar doğrultusunda Şehzadeler ilçesi Turgut Özal Mahallesinin batısında bulunan canlı hayvan borsası büyükbaş ve küçükbaş kurban satış yeri olarak belirlenirken, Yunusemre ilçesinde de Muradiye Belediye şantiyesi ve Ortaköy Piknik alanı olan yerde küçükbaş kurban satış yeri olarak belirlendiği açıklandı.

Şehzadeler ilçesinde kesim yapılacak olan alanlar, “Canlı hayvan borsası yanındaki et entegre tesisleri. Alaybey Mahallesi cumartesi pazar yeri. 1. Bölüm (Yukarı Kısım) Alaybey Mahallesi cumartesi pazar yeri 2. Bölüm (Aşağı Kısım) Perşembe pazaryeri. Nurlupınar Mahallesi Pazaryeri” olarak açıklanırken Yunusemre ilçesinde de kesim yapılacak alanlar şöyle belirlendi: “Laleli cumartesi pazar yeri. İtfaiye Dairesi Başkanlığının bahçesi. Karaköy Pazar yeri. Yeni Horozköy pazar yeri”

Belirlenen yerler dışında vatandaşların tebliğ hükümlerine uygun etrafı kapatılmış özel mülk veya bağ, bahçe gibi müsait yerlerde de kurban kesebilecekleri bildirildi.

Komisyon tarafından ayrıca büyükbaş hayvanlar için 275 TL, küçükbaş hayvanlar için 60 TL tavan kesim ücreti belirlendiği duyuruldu.

Kurallara uymayanlara ceza yağacak

Yapılan açıklamada kurallara uymayanlara da cezasi yaptırımlar uygulanacağı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara Çevre Kanunu 20’nci maddesinin (s) bendi gereğince 203 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanunu 20’nci maddesinin (j) bendi gereğince toplu kesimler için 50.975 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.267 TL cezai işlem aynı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanacaktır. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır. 26/04/2004 tarihli 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12’nci maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak yapılır. Hayvanların kesilmesi ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.097 TL idari para cezası uygulanacaktır. 5199 sayılı Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasına göre; ‘Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.’ Hükmüne aykırı hareket edenlere hayvan başına 2 bin 752 TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 546 TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmayan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 546 TL para cezası uygulanır. Birinci fıkrada yer alan cezai işlemler İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanacaktır.”

Yorumlar