Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 ay önce yasaklamış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, geçen mart ayında Konya ve Aksaray valilikleri ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderdiği yazıyla Tuz Gölü'nden su çekilmemesini ve tüm tedbirlerin ivedilikle alınmasını talep ettiği ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol 14 Temmuz 2021 15:56

Tuz Gölü'nde bu yıl kuluçkalarından yeni çıkan binlerce flamingo, gölü besleyen su kanallarının önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylüler tarafından bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması sonucu hayatını kaybetti.

Olayla ilgili tartışmalar sürerken, Konya Valiliği, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerine ilişkin araştırma ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili komisyon oluşturulduğu aktarıldı. Bu sırada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, geçen mart ayında Konya ve Aksaray valilikleri ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan '2021 yılı mayıs-eylül ayları boyunca Konya Drenaj Kanalı üzerinden kesinlikle su çekilmemesi konusunda tüm tedbirlerin ivedilikle alınmasını' talep ettiği ortaya çıktı.

 

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman imzalı yazı şöyle:

"Flamingolar, mayıs ve haziran ayları olmak üzere iki ayrı dönemde yumurta bırakmaktadır. Özellikle yoğun sıcaklığın olduğu ve suyun çekildiği dönemlerde yavrular, Konya Drenaj Kanalı’nın Tuz Gölü’ne döküldüğü alan (flamingo kreş alanı) üzerindeki sularla beslenmektedirler.

‘Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Sulak Alanlarda Yaşayan Kuş Türlerini Koruma ve İzleme Projesi’, 2016 yılından itibaren her yıl yaptırılmaktadır. Proje sonuçlarında; Tuz Gölü’nde 2019 yılında 20 bin 381 adet flamingo yavrusu sayılırken 2020 yılında 18 bin 125 flamingo yavrusu sayılmıştır. Bunun nedeni, iklim değişikliğinin etkileri yanında, Konya Drenaj Kanalı üzerinden su çekimi yapılması ve kreş alanının sadece 50 kilometrelik kısmında su bulunmasıdır.

Bu nedenle 2021 yılı mayıs-eylül ayları boyunca Konya Drenaj Kanalı üzerinden kesinlikle su çekilmemesi konusunda tüm tedbirlerin ivedilikle alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

Yorumlar