Anasayfa /  Güncel

Cengiz Han nasıl öldü?

Araştırmacıların Cengiz Han'ın ölümü hakkında yaptığı araştırma, International Journal of Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.

Abone ol
Abone ol 28 Şubat 2021 16:28

Hun cenaze geleneklerine göre gömüldüyse, 20 metre derinliğe, işaretsiz bir mezara gömüldüğü, naaşını bulmanın neredeyse imkansız olduğu düşünülüyor.

Cengiz Han’ın ölümüyle ilgili birçok rivayet var. Atından düşerek yaralanması, Çinlilerle savaşırken öldüğü, zehirli bir ok yarası ve hatta Tangut prensesi tarafından hadım edildikten sonra kan kaybından öldüğü şeklinde birçok farklı hikaye anlatılır.

Flinders Üniversitesi’nden araştırmacıların bu konuda yaptığı araştırma, International Journal of Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.

Tarihsel gerçekler efsanelerden farklı!
Araştırmacılar konu hakkında şunları söylüyor:

“Efsanelerin çoğu muhtemelen geç dönemde ortaya çıktı. Üstelik rivayetlerin tamamı, tarihsel olarak kabul edilen bir gerçeği göz ardı ediyor.

Han’ın ailesinin ve yakınlarına, Han’ın ölümünü gizlemeleri, sır olarak saklamaları söylenmişti. Bunun sebebi, ölümün çok yanlış bir zamanda, Moğolların Batı Şia’yı fethi sırasında gerçekleşmesi.”

Araştırma ekibi, Han’ın ölümünü tarihsel ve tıbbi bir perspektiften incelemek istedi. Yuan Tarihi kitabında, Han’ın 18 Ağustos ile 25 Ağustos 1227 tarihleri arasında kendini rahatsız hissettiği ve ateşinin çıktığı yazıyor. Bu durum ortaya çıktıktan 8 gün sonra da Han yaşamını yitirmiş.

Önceki araştırmalar Han’ın tifodan öldüğünü öne sürüyordu. Ancak yeni araştırma, hastalıkla ilgili kusma veya karın ağrısı gibi başka bir belirti olmadığı görüşünde.

Araştırmacılar, 1226’da Han’ın ordusunu etkileyen hastalığı ve genel koşulları göz önünde bulundurduklarında, hıyarcıklı veba ihtimalinin daha güçlü olduğunu öne sürüyor. Han’ın belirtileri ve hastalığın süresi de bu ihtimali güçlendiriyor.

Yorumlar