Anasayfa /  Güncel

Cengiz Çandar kimdir? Cengiz Çandar nereli? Cengiz Çandar hayatı!

İsveç'te hayatını sürdüren Cengiz Çandar, Yeşil Sol Parti'den gelen milletvekili adaylığı teklifini kabul ettiğini açıkladı. Peki Cengiz Çandar kimdir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 07 Nisan 2023 13:00

İsveç'te hayatını sürdüren Cengiz Çandar, Yeşil Sol Parti'den gelen milletvekili adaylığı teklifini kabul ettiğini açıkladı. Peki Cengiz Çandar kimdir? İşte detaylar...

CENGİZ ÇANDAR KİMDİR?

Gazeteci Cengiz Çandar, 1948 senesinde Ankara'da dünyaya geldi. İlkokulu Ankara'da, ortaokulu Talas Amerikan Okulu, Talas, Kayseri ve liseyi Tarsus Amerikan Koleji, Tarsus'ta okudu. 1970 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. Kısa bir zaman ODTÜ'de uluslararası ilişkiler bölümünde asistan olarak görev yaptı.

68 kuşağı gençlik hareketlerinde yer aldı. Doğu Perinçek'in liderliğini yaptığı Aydınlık hareketi'ne katıldı. TİİKP merkez komitesi üyeliği görevini üstlendi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanı olarak faaliyetlerde bulunduğu için 12 Mart Askeri Müdahalesi'nin sakıncalıları arasında yer alır. Yurtdışına gitti. Filistin direnişi çerçevesinde Şam'da, Beyrut'ta ve ardından sırasıyla Cenevre, Paris ve Amsterdam'da yaşadıktan sonra 1974 yılında Türkiye'ye döndü.

1976'da Vatan gazetesinde dış haberler şefi ve dış politika yorumcusu olarak gazeteciliğe adım attı. Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Sabah ve Yeni Şafak, Referans ve Radikal gazetelerinde görev aldı.

80'li senelerin ilk yarısının önemli bir bölümünü Lübnan'da, defalarca gittiği İran ve Orta Doğu'nun diğer merkezlerinde geçirdi. 80'li senelerin ikinci yarısında Doğu Avrupa'ya ve eski Sovyetler Birliği'ne yöneldi. 1991'den 1993'teki ölümüne dek Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özel danışmanı olarak çalıştı.

1993-95 yıllarında Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlar'a yöneldi. Aynı senelerde Yeni Demokrasi Hareketi kurucu üyeliği yaptı. 1995 senesinde Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü aldı. 1997-1999 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Orta Doğu tarihi ve Orta Doğu politikası derslerine girdi. 1999-2000 senelerini Washington'da ABD'nin önemli araştırma merkezlerinde geçirdi. 11 Eylül 2001 saldırıları Çandar'ın düşünce çizgisinde herhangi bir farklılığa sebep olmadı. Bu tarihten sonra da Çandar, yazılarında demokrasi konusunu vurgulayarak dile getirmeye devam etti.

CENGİZ ÇANDAR KİTAPLARI

Direnen Filistin (1976)
Dünden Yarına İran (1981)
Ortadoğu Çıkmazı (1983)
Tarihle Randevu (1983)
Güneşin Yedi Rengi(1987)
Benim Şehirlerim (1999)
Çıktık Açık Alınla (2001)
Mezopotamya Ekspresi: Bir Tarih Yolculuğu (2012)

Yorumlar