Anasayfa /  Ekonomi

Çalışmayan Ev Kadınlara SGK’dan Emeklilik Müjdesi?

Geçmişte sigortalı çalışmış olan ve şu anda çalışmayan kadınlar artık emekli olabilecekler.SGK tarafından yapılan düzenlemede çalışmayan kadınlar da emekli olabilecekler.

Abone ol
Abone ol 22 Aralık 2019 20:29

Çalışmayan ya da ev hanımı olan kadınlar için müjdeli haber SGK’dan gelmiş bulunuyor. Buna göre çalışmayan kadınlar için de emekliliğin yolu açılmış olmakla birlikte bazı şartları sağlayan, çalışmayan kadınlar da emekli olabilecek. Farklı şekillerde emeklilik arayışında olanlar için SGK tarafından sunulan bu olanaktan geçmişte sigortalılık süresi olan fakat şu an hali hazırda çalışmayan kadınlarda yararlanabiliyor.

Başvuru Şartları Neler?

Çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kadınlar, SGK tarafında sunulan isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup isteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilmektedir. Burada sağlanması gereken bir diğer şart ise 18 yaşından büyük olunmasıdır. Bu belirtilen şartları sağlayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilmekte olup aynı zamanda 4/a statüsünde olanlar ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, yani part-time istihdam edilenler de isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
Çalışan Kadınlara Doğum Borçlanması

Özellikle çalışan kadınlar için de sağlanan avantajlardan biri erken emekliliğin yolunu açmakta olup bu doğrultuda emeklilikte doğum borçlanması ile erken emekli olunabilmektedir. 3 çocuğa kadar kadın çalışanlar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böylelikle yaşı ve prim yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir. Bu olanaktan yararlanmak için sağlanması gereken tek şart ise annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra doğmuş olması şeklindedir.

Etiketler emekli ev kadını sgk
Yorumlar