Anasayfa /  Foto Galeri

Çalışan anne desteği ne kadar?

Asgari ücretle birlikte bazı maaş ve ödemelerde de değişim yaşandı. Doğum paraları da değişen ücretler arasında yer aldı. Peki Çalışan annelere 2021'de doğum desteği ne kadar?

Çalışan anne desteği ne kadar? - Sayfa 1

Asgari ücretin artmasıyla birlikte annelerin doğum paraları da yükseldi. Çalışan anneler iş göremezlik ödeneği alırken çalışmayanlar için de süt parası ve doğum yardımı var. Faruk Erdem 2021 yılında annelere ödenecek doğum parası ve diğer yardımları hesapladı.

Çalışan anne desteği ne kadar? - Sayfa 2

2020 yılının sonunda belirlenen ve 2021 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret birçok ödeme ve borçlanmayı da değiştirdi. Bunlardan birisi de annelere ödenen doğum yardımları. Asgari ücret 2021 yılında brüt olarak 3.577,50 TL olurken net ücret ise 2.825,90 TL olarak uygulanacak. Ödemeler ve borçlanmalar hesaplanırken brüt asgari ücret baz alınıyor.

Çalışan anne desteği ne kadar? - Sayfa 3

ANNELERE ÜÇLÜ DESTEK
Ülkemizde annelere pek çok konuda destek veriliyor. Bunların başında da doğum yardımları ve izinleri geliyor. Çocuğu olanlara doğum yardımı ve emzirme ödeneği verilirken; çalışanlara doğum izninde oldukları sürenin parası da devlet tarafından ödeniyor. Anneler eğer çalışıyorlarsa doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta izinli sayılıyorlar.

Çalışan anne desteği ne kadar? - Sayfa 4

Bu süre doktor raporlarıyla uzatılabiliyor. Ayrıca anneler doğumdan sonra işe başladıklarında süt izni de kullanabiliyor. Yine isteyen anneler çocuk sayısına göre belli bir süre yarım mesai çalışıp tam maaş alabiliyor. Ayrıca ücretsiz izin de kullanabiliyor. İzinli ya da raporlu olduğu 16 hafta ya da bir başka ifadeyle 112 gün süresince ise annelere iş göremezlik ödeneği veriliyor.