Anasayfa /  Yaşam

Bu testi geçemeyenlerin erken ölüm riski daha yüksek!

Erken ölüm riskini ölçen flamingo testi, Brezilya'da 50-75 yaş aralığındaki 2.000 kişiye uygulandı. Sonuçlar, testi geçemeyenlerin geçenlere göre erken ölüm riski taşıdıklarını gösterdi. Peki, erken ölüm riski nedir, nasıl yapılır?

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 24 Haziran 2022 17:50

Brezilya'da yaş aralığı 50-75 olan 2.000 kişiye flamingo testi uygulandı. Tek ayak üzerinde 10 saniye durma olarak da bilinen bu testin amacı erken ölüm riskinne kimlerin yakın olduğunu belirlemekti. Uzmanlar test sonucunda, 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramayanların, duranlara oranla yüzde 84 daha fazla erken ölüm riski taşıdıklarını tespit etti. Peki, erken ölüm olasılığını ölçen flamingo testi nedir, nasıl yapılır? Daily Mail ise erken ölüm riskine karşı uzmanlardan tavsiyeleri sıraladı. İşte detaylar..

Erken ölüm riskine karşı uzmanlardan tavsiyeler…

Flamingo testi çalışması, Rio de Janeiro’daki Clinimex Egzersiz Tıbbı Kliniği’nden araştırmacılar tarafından yürütüldü. Teste katılan her bir kişi ortalama yedi yıl boyunca izlendi. Baş araştırmacı Dr. Claudio Gil Araujo flamingo testi ile ilgili günlük yaşam için iyi bir denge seviyesinin gerekli olduğunu ve denge kaybının “sağlığa zararlı” olduğunu söyledi.

1.YÜRÜME HIZI

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, ortalama beş sene takip ettikleri 65 yaş üstü 3.200 kişinin yürüme hızını ölçtüler.

Analiz sonuçları, yürüyüş yapanların en yavaş üçte birinin, en hızlı gruba kıyasla, çalışmanın sonunda erken ölüm olasılığının yüzde 44 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Bu araştırmayı yürütenler, hızlı yürüyenlerin daha zinde olabileceğini ve kardiyovasküler sağlıklarının daha iyi olabileceğini belirtti.

2. OTURMA VE KALKMA

Araştırmacılar, oturup kalkmak için mücadele eden kişilerin erken ölme olasılığının beş kat daha fazla olduğunu tespit etti. Brezilya’daki Gama Filho Üniversitesi’nden bilim insanları, 51-80 yaşları arasındaki 2.002 kişiye oturma-kalkma testi yaptılar.

Test sonuçları, testi tamamlamak için en çok mücadele edenlerin erken ölüm olasılığının, başarıya kolayca ulaşan kişilere oranla 5,4 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar bulgularının, yaşla birlikte hareket kabiliyetini, esnekliği ve kasını kaybedenleri belirlediğini ve bunun sağlık durumunun kötü olduğunun bir işareti olduğunu söyledi.

3.MERDİVEN ÇIKMAK

İspanya’da,12.000’den fazla insanın koşu bandında çalıştırıldığı bir çalışma yapıldı. Bu kişilerin yorulana kadar yavaş yavaş tempoyu artırmalarını sağlandı ve aynı şekilde kalpleri de izlendi. 2018’de European Heart Journal’da yayınlanan çalışma, gönüllülerin sağlığını beş yıl boyunca takip etti. Sağlık durumu kötü olduğu düşünülen katılımcılarda, kalp hastalıklarının yanı sıra tüm nedenlerden ölüm oranları, daha zinde akranlarına kıyasla yaklaşık üç kat daha yüksekti.

Dört kat merdiveni sorunsuz bir şekilde çıkabilmek, erken bir ölümden kaçınacağınızı da gösterebilir.

4. KAVRAMA GÜCÜ

İskoçya’daki uzmanlar, Britanyalıların sağlık kayıtlarını içeren devasa bir veri tabanı olan UK Biobank’tan alınan verileri kullanarak, yaşları 40 ile 69 arasında değişen 500.000 gönüllünün kavrama gücünü inceledi.

2018’de British Medical Journal’da yayınlanan bulgular, katılımcıların kavrama gücündeki her 5 kg’lık düşüş için herhangi bir nedenle ölüm, kardiyovasküler hastalık ve kanser risklerinin beşte bir oranında arttığını gösteriyor.

Araştırmacılar, kavrama gücünün iskelet kası sağlığının bir göstergesi olarak hareket ettiğini söyledi.

5. ŞINAV

Uluslararası bir ekip, fiziksel uygunluk ile kardiyovasküler hastalık riski arasında bir bağlantı olup olmadığını incelemek için yola çıktı.2000 ile 2010 yılları arasında yerel bir tıp kliniğinde düzenli olarak yapabildikleri kadar çok şınav çekmeleri istenen 1.100 itfaiyeciyi işe aldılar.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan bulgulara göre, izlendikleri 10 yıl boyunca 37 kişiye kalp hastalığı teşhisi kondu. Ancak 40’tan fazla şınav çekebilenlerin, 10’dan az şınav çekenlere kıyasla, bir şınav çekme olasılığı yüzde 96 daha azdı.

FLAMİNGO TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Flamingo testi için; kronometre, 50 cm uzunluğunda, 5 cm ve 3cm genişliğinde metal veya ahşap kiriş, iki yanında sağlam durması için 15 cm cm uzunluğunda 2 cm genişliğinde iki parça gerekiyor.

Flamingo testinin yapılışı ise şu şekilde:

Bir ayağınız ayak aparatında diğer ayağınızı geriye bükerek aynı tarafta bulunan elinizle tutup flamingo gibi durun.Serbest kalan kolunuzla dengede durmaya çalışın.Yardımcının kolunu tutarak denge sağlayın ve kolu bıraktığınızda süre başlar.Pozisyonun bozulması ayağın kayması ellin bacağı bırakması durumunda süre durdurulur. Start over, again timing until they lose balance. Count the number of falls in 60 seconds of balancing. 60 saniye içinde düşme sayısı kayıt edilir. Eğer ilk 30 saniye 15’ten fazla düşüş olursa, sıfır puan verilir.

60 saniye içinde düşme veya dengenin bozulduğu toplam sayı kaydedilir.

Yorumlar