Anasayfa /  Foto Galeri

Bu markaları sakın evinize sokmayın!

Bu markaları sakın evinize sokmayın! - Sayfa 1

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünleri açıkladı. Bunlar arasında domuz, at ve eşek eti kullanılan çiğ ve pişmiş et, ilaç kullanılan kahve ve çikolatalar ile insan sağlığına zarar veren katkı maddeleri bulunduğu görüldü. Bunun üzerine uzmanlar, 96 firmaya a ait 150 parti ürünü kamuoyuna duyurdu. Köftede domuz eti, kanatlı eti, sakatat, dana etinde baş eti ve kanatlı eti tespit edildi.

Bu markaları sakın evinize sokmayın! - Sayfa 2

ZEYTİNYAĞINDA 42 madde İnsan sağlığına faydalı yağlardan olan zeytinyağındaki katkı maddeleri dudak uçuklattı. Aydın, Manisa, İzmir, Akhisar, Denizli, Balıkesir illerinde faaliyette olan Demir Kerem, Hünkâr Efendi, Simay, Sönmez Köylü, Ayvalık Safir, Haca Ali Yıldırım, Verga, Birolive, Akel, Altın Hasat, Verde, Dalsu, Oreya, Zeysun Arya, Bürde, Ege Tadım, Ezel Köy, Emiralem, Ayvalık Naturel, Olbula, Besya, Umut Gürsoy, Körfezbirlik, Gülce gibi markaların ürünlerinde 42 farklı tohum yağı, sterol, yağ asitleri, ECN, pirina, dibine çökünce kaliteli zannedilsin diye mumsu madde kullanıldığı belirlendi. Pirina, yani zeytinin sıkıldıktan sonra gübre ve hayvan yemi olarak kullanılan küspe de zeytinyağlarında rastlanan maddelerden biri.

Bu markaları sakın evinize sokmayın! - Sayfa 3

KÖFTEDE, MUSAKKADA ŞOK Et ve et ürünlerinde kullanılan karışımlar ise “Hiç insaf kalmamış” dedirtecek cinsten. Dinimizce yenmesi yasak olan ve sağlığa zararı bilinen domuz etinin birçok bölgede kullanıldığı görüldü. İzmir’de köftede domuz eti karışımı tespit edilirken Aydın’da dana but diye satılan etin domuz eti olduğu, yine Aydın’da kıymalı patlıcan musakka adlı yemek ile kavurmada domuz eti kullanıldığı belirlendi. İnsan sağlığı ile oynayanlar listesinde Kayseri’den Danacı, Aydın’dan Nehir Pide ve Demet Yemek, Diyarbakır’dan ise Doğanlar Sofra bulunuyor.

Bu markaları sakın evinize sokmayın! - Sayfa 4

SÖZDE PEYNİR, BAL, ÇİKOLATA İnsan sağlığına zararlı madde kullanılan ürünler arasında bulunan tulum peyniri, kaşar peyniri ve kaymakta süt yağı harici yağ, bitkisel yağ, nişasta, jelatin ve eski yağ kullanılmış. Bunlar Halıcı, SS Tonya, Gümüş Ticaret, Turan Ülke, Akpınarbaşı, Öztrakyalım, Gürler, Kaydaş Gıda, İskenderoğlu, Demircioğlu, Doruk, Narin, Birsen, Soykan, Çetin Korkmaz, Emek Emre ve Tam Kıvam markalarında görüldü. Ballarda ise analiz yapmak için çökme sağlamayı dahi önleyecek oranda glikoz bulundu. Tam listeye tarim.gov.tr adresinden ulaşılabileceği belirtildi.