Anasayfa /  Foto Galeri

Bu kan grubunda olanlar koronavirüse karşı daha şanslı! Hastalığı kısa sürede atlatıyorlar

Dünya genelinde bir milyonu aşkın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinin etkileri, yapılan yeni çalışmalarla her gün biraz daha net anlaşılıyor. Bu kapsamda, “Corona virüs ile kan grubu arasında ilişki var mı?” sorusuna cevap arayan Danimarkalı ve Kanadalı araştırmacılar, benzer bulgulara ulaştı. Bilim insanları iki farklı çalışmada kan grubu “0” olanların, corona virüse karşı daha az duyarlı olduğunu ve ağır hastalanma risklerinin...

Bu kan grubunda olanlar koronavirüse karşı daha şanslı! Hastalığı kısa sürede atlatıyorlar - Sayfa 1

Damirkalı ve Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan iki ayrı çalışmada kan grubu “0” olan insanların yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı daha az duyarlı olduğu ve ağır hastalanma risklerinin daha düşük olduğu belirtildi.

Bu kan grubunda olanlar koronavirüse karşı daha şanslı! Hastalığı kısa sürede atlatıyorlar - Sayfa 2

Blood Advantages adlı dergide yayımlanan çalışmaların sonucu, pandeminin başlangıcından beri ortaya atılan kan gruplarının Covid-19’un şiddetinde belirleyici olduğu teorisine yeni kanıtlar ekledi, ancak bilim insanları daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Bu kan grubunda olanlar koronavirüse karşı daha şanslı! Hastalığı kısa sürede atlatıyorlar - Sayfa 3

POZİTİF TEST EDİLEN 0 KAN GRUBU DAHA DÜŞÜK
Danimarka çalışması, Covid-19 testi pozitif çıkan 7 bin 422 kişiden sadece yüzde 38,4'ünün kan grubunun “0” olduğunu ortaya koydu. Buna karşın, A grubuna sahip olanların yüzde 44,4'ünün  pozitif test edildiği belirtildi.

Bu kan grubunda olanlar koronavirüse karşı daha şanslı! Hastalığı kısa sürede atlatıyorlar - Sayfa 4

VENTİLATÖR İHTİYACI A VE AB GRUPLARINDA DAHA FAZLA

Diğer çalışmada ise  Kanada'daki araştırmacılar, 95 ağır Covid-19 hastasını inceledi. Çalışmada, kan grubu A veya AB olanların, 0 ve B olan hastalara kıyasla yüzde 84 oranında daha fazla ventilatöre bağlanma ihtiyacı olduğu görüldü. 0 ve B grubunda ise entübasyon  oranı yüzde 61 olarak açıklandı.