BRONŞ AŞIRI DUYARLIĞI.(REACTIVE AIRWAYS-BRONCHIAL HYPERREACTIVITY)

 Bronş aşırı duyarlığını,bronş hassasiyeti olarak açıklayabiliriz.Çok karmaşık bir durum.

Astımın en önemli özelliği olmasına rağmen bu durum sadece astıma özel değildir.

 Bronş mukozasının havaya karışan bazı uyaranlara karşı aşırı cevap vermesi ve büzülmesi olarak açıklanabilir.Aslında havaya karışan sigara dumanı,deterjan kokuları,parfüm ya da allerjenler sağlam insanda bile belirli dozdan sonra bronşların büzülmesine neden olur.Fakat bronş hassasiyeti olanlarda bu maddeler çok az havaya karışsa bile hastalar farkederler.Üst katta içilen sigaranın kokusunu bile alabilirler.

 Astımın olmazsa olmaz özelliği bronş hassasiyetidir.Bu nedenle hastada bronş hassasiyeti olup olmadığına karar veremediğimiz hastalarda metakolin testi yaparız.Bu bronş kışkırtma testidir.

 Bronş hassasiyetini yapan birçok madde vardır.

Sigara,ev içi kirli hava,soğuk hava,deterjanlar,oda sprayleri havaya karışan her türlü kimyasal bronş hassasiyetine neden olur.

 Solunum virüsleri,en sıklıkla bu hassasiyeti aşırı arttıran ve etkisi geçtikten sonra altı ay kadar bronş mukozasında hassasiyet meydana getirdiğini biliyoruz.Hastada genetik olarak allerji eğilimi varsa ve sık sık allerjene maruz kalıyorsa ardından bu hastalarda sıklıkla astım gelişir.


Gezi olaylarında biber gazı soluyan birçok sağlıklı insanda astıma benzer tablo meydana geldi.Bu hastalarda uygun astım tedavisiyle astıma benzer tablo kayboldu.Bu hastalarda sadece allerjisi olanlarda hastalık tam tedavi edilemedi.

 Hastaların ,bronş hassasiyeti devrinde mutlaka verilen ilaçlara uymaları hastalığın yerleşmemesine gayret göstermeleri gerekiyor.Bu devirde de astımda kullandığımız solunum yollarında bu aşırı duyarlığı geri döndüren ilaçları kullanıyoruz.Hastalık erken yoklama yaparken,hastalık iyice ilerlesin hasta tedavi edilemiyecek duruma gelsin ondan sonra astım tedavisine alırız diye düşünmek  ,hastalara yapılacak en büyük kötülüktür.


İyi bir uzmanın ustalığı hastanın sadece bugününü değil geleceğinide düşünmesi gerekir.

 Hastanın belirli şikayetlerini sadece belirti kesici ilaç ve antibiyotiklerle kesmek,hastalığın tedavisini ertelemek sonuçta hastanın altında kalkamayacağı duruma gelmesine neden olur.

 Hastalar hoşlanmıyorlar ama iyi bir uzman hastada astım riski olduğu konusunda hastalarını uyarması ve uygun tedaviye alması gerekir.Doktorluk bir öz güven mesleğidir.Politik davranmak isteyenlerin çalışacağı bir çok alan  ve meslek vardır.

Yorumlar