Anasayfa /  Ekonomi

Borsada 'kırmızı' gün. Endeks 4 bin 727’ye kadar düştü!

BİST 100 endeksinde kayıp yüzde 5’i buldu. Endeks 4 bin 727’ye kadar düştü. Devre kesici çalıştı. Böylece satışlara kısa bir süreliğine kısıtlama geldi. Borsa günü yüzde 5.29 kayıpla kapadı.

Abone ol
Abone ol 01 Şubat 2023 20:06

Borsa İstanbul yüzde 9,67 düşüşle kapattığı yılın ilk ayının ardından şubat ayına da negatif başladı.

İyi gelen bilançolara rağmen bankacılık endeksinin başı çektiği düşüş hareketi borsada tüm endekslere yayıldı.

Borsa İstanbul BIST100 endeksinde yaşanan düşüşün yüzde 5'i aşması üzerine, Borsa 17:14 itibarıyla devre kesti. BIST 100 endeksi, 4727 puana kadar geri çekildi.

Bankacılık endeksinde kayıplar yüzde 7'yi aşarak 3887 puana kadar düştü.

Karını alan gidiyor mu?

Bir süredir tavan tavan yükselişini sürdüren halka arz sonrası işleme başlayan şirket hisseleri de bugün taban seviyeye indiler.

Uzmanlar bir panik satışı ve kar realizasyonunun endekslere hakim olduğunu dile getirirken yeni gelen yatırımcının ocak boyunca düşüşün ardından bir panik hareketi yaşamış olabileceğine dikkat çekti.

Teknik açıdan 4600 seviyesinin altında kapanış olmadığı takdirde geri gelebilecek tepkiler olabileceğini söyleyen uzmanlar; 4600 altında kapanışta ise, düşüş trendinin uzun soluklu sürebileceği uyarısını yaptı.

Devre kesici çalıştı

BİST 100 endeksinde kayıp yüzde 5’i buldu. Endeks 4 bin 727’ye kadar düştü. Devre kesici çalıştı. Böylece satışlara kısa bir süreliğine kısıtlama geldi. 

Bankacılık endeksindeki kayıp ise yüzde 5’in üzerine çıktı.

Borsa günü yüzde 5.29 kayıpla 4 bin 713 puandan kapadı.

Devre kesici nedir?

Devre kesici, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılan bir mekanizmadır.

Bu uygulama ile işlemler geçici olarak durdurularak yatırımcılara piyasayı anlama olanağı sağlanır ve bilgiye erişebilmeleri için zaman tanır.

Böylece aşırı dalgalanmanın önüne geçilmeye çalışılır. 

Etiketler borsa
Yorumlar