Anasayfa /  Ekonomi

Borsa düştü, dolar 6 TL sınırına dayandı!

Haftanın son işlem gününde güne %0.29 düşüşle 122 bin 392 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi (BİST100), %0.33 düşüşle 122 bin 141 puandan kapandı. Haftanın son gününde dolar/TL 5,94 seviyesinde seyrediyor. Euro/TL ise 6,56'dan işlem görüyor.

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2020 20:57

Finansal hizmetler güven endeksi (FHGE) Ocak'ta aylık bazda 7.5 puan artarak 164.7 düzeyine yükseldi. Merkez Bankası şu açıklamada bulundu: "Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE'yi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE'yi azalış yönünde etkiledi."

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 2.26 düşerek 10.37’ye gerilerken iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de 0.69 düşüşle 10.06 düzeyinde.

Haftanın son gününde dolar/TL 5,94 seviyesinde seyrediyor.

Euro/TL ise 6,56'dan işlem görüyor.

Dün Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Faiz oranlarında değişikliğe gitmeyen Avrupa Merkez Bankası (ECB) refinansman operasyon faiz oranının yüzde 0,00 olarak devam etmesine kararı verildi. ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu.

Uzmanlar, küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil yargılaması ve Çin'de yayılan virüse ilişkin tedirginliğin devam ettiğini belirterek, bugün ABD ve Avrupa'da açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini kaydetti.

Teknik açıdan dolar/TL'de 5,95 geçilmediği sürece dar banttaki dalgalı seyrin devam edebileceğini dile getiren uzmanlar, 5,9130'un destek konumunda olduğunu bildirdi.

Yeni güne düşüşle başlayan altının gram fiyatı, saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 297,7 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 485 lira, Cumhuriyet altını da 1.984 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise aynı dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 düşüşle 1.559,7 dolardan işlem görüyor.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'daki azil yargılamasına dair haber akışının yakından takip edildiğini belirterek, koronavirüs ile ilgili gelişmelerin de Çin Yeni Yıl tatilinin kutlandığı bölgede turizmden perakendeye kadar birçok sektörü olumsuz etkilediğini, virüsün dünya ülkelerine yayılması ve küresel talebe negatif yansıması yönündeki endişelerin giderek arttığını vurguladı.

Altın fiyatlarının ise küresel piyasalardaki gelişmelere sınırlı tepki gösterdiğine dikkati çeken analistler, ons altının fiyatının 1.550-1.560 bandında dalgalanmaya devam ettiğini, bu bandın aşağı ya da yukarı yönlü kırılmasına göre fiyat hareketinin şekillenmesinin beklendiğini, gram altında ise 298 liranın direnç konumunda olduğunu söyledi.

Etiketler BİST Dolar
Yorumlar