Anasayfa /  Güncel

Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolar sürüyor

4 Ocak 2021’de Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasıyla başlayan Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar sürüyor. Hafta içi her gün eylem yapan akademisyenler, yine sırtlarını rektörlüğe dönüyor.

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2022 23:44

Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı 4 Ocak 2021'de başlayan Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler birinci yılında hala devam ediyor.

Geçtiğimiz ocak ayında üniversitenin öğretim üyeleri ve sözde öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti.

ÇOĞU ÖĞRENCİ DEĞİLDİ
Beraberinde ortaya koyulan protestolar, polisi harekete geçirdi.

Birçok gösterici gözaltına alınırken; o göstericilerin çoğunun öğrenci olmadığı ortaya çıktı.

Önlem alan polis, bu protestolar sürecinde üniversiteyi kapattı, kapıya kelepçe taktı, öğretim üyelerini güvenlik nedeniyle içeri almamaya çalıştı.

ARBEDE UZUN SÜRE SONLANMADI
Yine de üniversitede arbede yaşandı.

Protestoların başladığı tarihten itibaren hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin protestoları, kampüs içerisindeki farklı eylemlerle devam etti.

SİYASİ ATAMA DEYİP, ORTALIĞI YAKIP YIKTILAR
Haliç Üniversitesi rektörlüğünü yürüten Melih Bulu, 2 Ocak 2021'de yayımlanan kararname ile rektörlüğe atandı.

Öğretim üyeleri, bunun 1980 darbesinden bu yana üniversite dışından atanan ilk rektör olduğunu savundu.

Yeni atanan rektör Melih Bulu'nun daha önceden AK Parti'den milletvekilliği aday adayı olması ve AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı'nı kurması nedeniyle atamanın siyasi bir hamle olduğu öne sürüldü.

4 Ocak'ta başlayan protestoların ilk gününde göstericiler “Melih Bulu bizim rektörümüz değil”, “Devlet tarafından atanmış bir rektör istemiyoruz” gibi sloganlar atıldı.

HER GÜN REKTÖRLÜĞE SIRTLARINI DÖNÜYORLAR
5 Ocak günü ise bu kez üniversitenin akademisyenleri cübbelerini giydi ve rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto başlattı.

Akademisyenler, bu eylemlerini hafta içi her gün rektörlüğe sırtlarını dönerek devam ettirdi.


YIL 2022, HALA EYLEMDELER
Akademisyenlerin, 2022 yılında da aynı eylemlerini sürdürdüğü görüldü.

MAAŞLARI 10 BİN LİRANIN ÜZERİNDE
Protestoların başladığı günden bu yana eğitimde büyük bir ivme kaybedilirken, öğretim görevlilerine tepkiler de dinmiyor.

2022 yılı memur ve emekli zammı ile birlikte maaşları 10 bin liranın üzerine çıkan öğretim görevlilerinin eylemlerini daha ne zamana kadar sürdüreceği ise muamma…

AKADEMİSYENLERİN PROTESTOSU BAŞARIYI DÜŞÜRDÜ
Son üç yıldır üst üste 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' sıralamasında ilk 200'de olan Boğaziçi Üniversitesi, 2021 yılında ancak 287'nci olabildi.

Aylardır eylemde olan akademisyenler, tavırlarından vazgeçmeyerek üniversitenin başarı çıtasını aşağıya çekti.

Yorumlar