Anasayfa /  Foto Galeri

BM’den dijital dünyada çocuk ve gençleri koruma tavsiyeleri!

BM Çocuk Hakları Komitesi, dijital dünyada gençlere ve çocuklara nasıl davranılması gerektiğine ilişkin dijital koruma tavsiyeleri yayınladı.

BM’den dijital dünyada çocuk ve gençleri koruma tavsiyeleri! - Sayfa 1

BM Çocuk Hakları Komitesi, dijital dünyada gençlere ve çocuklara nasıl davranılması gerektiğine ilişkin dijital koruma tavsiyelerini içeren belge yayınladı.

İnternet hayatımıza gireli, 30 yıldan uzun zaman geçti. Bu süreçte özellikle dijital bağımlılık ile çocukların ve gençlerin dijital platformlarda korunması amacıyla sıkça uyarılar yapılıyor.

BM’den dijital dünyada çocuk ve gençleri koruma tavsiyeleri! - Sayfa 2

BM’den çocuk ve gençleri dijitalde koruma tavsiyeleri!

BM Çocuk Hakları Komitesi, dijital dünyada gençlere ve çocuklara nasıl davranılması gerektiği ve çocukların haklarının nasıl korunması gerektiğini kaleme aldı.

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin 86’ıncı oturumunda kabul edilen belgede, dijital ortamda her çocuğun hakkına saygı duyulması, hakkının korunması ve gereklerinin yerine getirilmesi vurgulanıyor. Çocukların çok çeşitli güvenilir kaynaklardan yaşlarına uygun ve onları toplumsal olarak güçlendirecek dijital içeriklere ulaşmaları gerektiği ifade ediliyor.

BM’den dijital dünyada çocuk ve gençleri koruma tavsiyeleri! - Sayfa 3

Yüzlerce çocuğa danışıldı
Komitenin tavsiyeleri, Üye Devletler, hükümetler arası kuruluşlar, sivil toplum ve ulusal insan hakları kurumları gibi çeşitli gruplarla 2 yıl boyunca süren istişareler sonucunda yayınlandı.

Ayrıca 27 ülkeden yaşları 9 ile 22 arasında değişen çocuk ve genç de, bu sürece dahil edildi. Çocuklara ve gençlere dijital teknolojinin onların haklarını nasıl etkilediği ve haklarının korunması için ne tür eylemler görmek istedikleri soruldu.

Almanya’dan Gana’ya çocuklar ve gençlerin, kişisel verilerin kullanılmasından güvensiz çevrimiçi bilgilerin filtrelenmesine kadar farklı konularda katkıları alındı.

Komite çocukların zararlı ve yanlış yönlendirici içeriklerden korunması için ülkelere gerekli önlemleri almalarını tavsiye ediyor. Ayrıca çocukların çocuk kaçakçılığı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, siber-sinir, siber ataklar ve bilgi savaşları gibi dijital ortamda meydana gelebilecek her türlü şiddet biçiminden korunması gerektiği vurgulandı.

Dijital eşitsizliğin sona erdirilmesi
BM Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Luis Pederna, internete erişimi olan ve olmayan çocuklar arasındaki dijital eşitsizliğin de çocuklar üzerinde zararlı etkisi olduğunu dile getirdi.

Pederna, “Dijital teknolojilere anlamlı erişim çocukları güçlendirir ve çocuklara sivil, siyasi, kültürel, ekonomik ve toplumsal haklarına sahip olmalarında destek olur. Bu tür teknolojiler sadece bazı çocuklar için mümkün olur diğerleri için olmazsa daha da büyük eşitsizlikler oluşur ve çocukların gelecek için fırsatları üzerinde etkisi olur” diye konuştu.

BM’den dijital dünyada çocuk ve gençleri koruma tavsiyeleri! - Sayfa 4

Dijital izlemenin sınırlandırılması
Belgede yer verilen diğer bir konu da mahremiyet ve çocukların kişisel bilgilerinin kullanımı oldu. Belgede çocukların mahremiyetinin her koşulda korunması gerektiği tavsiyesi vurgulandı; ayrıca ebeveynlerin kamu yetkilileri veya özel sektör şirketleri tarafından kaydedilen çocukları ile ilgili verilere kolayca erişip onları silme hakkına sahip olmaları gerektiği belirtildi.

Komite dijital ortamda şirketlerin çocukların haklarını korumaları, çocukların haklarına tacizi önlemelerini garanti altına almaları için Üye Devletlere çağrı yaptı.

Ticari amaçları için şirketlerin çocukların dijital kayıtlarını temel alarak çocukları hedef almaması gerektiğinin altını çizen Komite Başkanı Pederna, çocukların dijital olarak izlenmesinin çocukların mahremiyet hakkına saygı çerçevesinde ve onların rızası ve bilgisi varsa yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Çocukların dijital ortamdaki haklarına ilişkin BM Belgesinin İngilizcesi için tıklayınız.