Anasayfa /  Güncel

BM Raporu: “Koronavirüs, yüzbinlerce çocuğun ölümüne yol açabilir”

Yeni yapılan bir bilimsel araştırma, 5 yaşın altındaki çocukların burunlarındaki korona virüs genetik materyali miktarının çocuk ve yetişkinlere kıyasla 10 ile 100 kat arasında fazla olduğunu gösterdi. Okulların açılmasının konuşulduğu bir dönemde, bu araştırmanın sonuçları dikkat çekici…

Abone ol
Abone ol 01 Ağustos 2020 13:00

Araştırma geçtiğimiz günlerde  JAMA Pediatrics adlı akademik dergide yayınlandı.

Çalışmanın yazarları, küçük çocukların korona virüsün toplum içi yayılmasına önemli taşıyıcılar oldukları görüşünde. Bu fikir, hastalıkla ilgili mevcut yaygın bilgilerle ters düşüyor.


Ülkemizle birlikte dünyanın birçok ülkesinin okulların açılmasını tartıştığı bir dönemde bu çalışma büyük yankı uyandırdı.

Araştırmacılar 23 Mart ile 27 Nisan arasındaki dönemde, hastalığı orta şiddette seyreden 145 kişiden, belirtiler başladıktan 1 hafta sonra burun örnekleri aldı.

Hastalar 5 yaşından küçük çocuklar (46 kişi), 5 – 17 yaş arası çocuklar (51 kişi) ve 18 – 65 yaş arası yetişkinler (48 kişi) şeklinde 3 gruba ayrıldı.

 

Çocuklar toplum içi yayılmayı hızlandırabilir!
Araştırma ekibi, küçük çocukların üst solunum yollarında 10 ile 100 kat kat fazla SARS-CoV-2 virüsüne rastlandığını açıkladı ve şunları ekledi:

“Elde ettiğimiz veriler, küçük çocukların toplum içerisinde SARS-CoV-2 bulaşmasında büyük rol oynadığını gösteriyor. Okul ve gündüz bakım evlerindeki yakın mesafeler ve çocukların davranışsal alışkanlıkları, SARS-CoV-2 virüsünün toplum içinde çoğalması endişelerini arttırıyor. Toplumsal kısıtlamaların gevşetildiği bir dönemde bu oldukça önemli.”

Elde edilen bu sonuçlar, çocukların hastalığı fazla yaymadığı yönündeki mevcut görüşlerle ters düşüyor. Çocukların COVID-19 nedeniyle ağır hastalık geçirme ihtimalinin daha düşük olması birçok sağlık çevresi tarafından kabul edilse de, çocukların hastalığı ne kadar yayabileceği daha tartışmalı bir alan.

Bununla birlikte, henüz bu soruyu araştıracak fazla bir araştırma yapılmış değil.

Yorumlar