Anasayfa /  Foto Galeri

Biontech aşısı kolda ağrı yapar mı, aşı sonrası banyo yapılır mı, alkol alınır mı ?

Türkiye'de koronavirüs aşılama çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Biontech aşısı seçmeyi düşünenler tarafından araştırılıyor. Aşı olduktan sonra ise Biontech aşısı olanlar neye dikkat etmeli ve koronavirüs aşı olduktan sonra banyo yapılabilir mi şeklinde araştırmalar hız kazanıyor. Peki, Biontech aşısı yan etkileri var mı ve neler? Biontech aşı olanların yapması ve yapmaması gerekenler nedir, aşıdan sonra duş alınır mı? Detaylar haberimizde

Biontech aşısı kolda ağrı yapar mı, aşı sonrası banyo yapılır mı, alkol alınır mı ? - Sayfa 1

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın talimatı ile aşılama çalışmaları hız kazandı. Aşı randevusu alan vatandaşlar Biontech ya da sinovac aşılarından birini tercih edebiliyorlar. Peki biontech aşısının yan etkileri var mı, aşının yan etkileri nasıl belli olur? Biontech aşısından sonra banyo yapılır mı, ağrı kesici içilir mi?

Biontech aşısı kolda ağrı yapar mı, aşı sonrası banyo yapılır mı, alkol alınır mı ? - Sayfa 2

Ülkemizde koronavirüse karşı yapılan aşılama çalışmaları son günlerde hız kazandı. Her gün binlerce vatandaş aşı randevusu alıyor ve aşılarını yaptırıyor. Vatandaşlara aşı olmak için 2 tercih sunuluyor; sinovac ve biontech aşıları. Vatandaşın kafası ise karışık özellikle sosyal medyada biontech aşısının yan etkileri olduğu konuşuluyor. Peki biontec aşısının yan etkileri var mı, aşıyı yaptıranlar 24 saat boyunca banyo yapamayacak mı, ağrı kesici içemeyecek mi? Başka bir iddiaya göre biontech aşısı olan vatandaşlar 3 gün boyunca alkol tüketemeyecek

Biontech aşısı kolda ağrı yapar mı, aşı sonrası banyo yapılır mı, alkol alınır mı ? - Sayfa 3

AŞI YAN ETKİLERİ NEDİR?
Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Biontech aşısı kolda ağrı yapar mı, aşı sonrası banyo yapılır mı, alkol alınır mı ? - Sayfa 4

AŞIDAN SONRA YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILIR?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.