BİLMEK Mİ? BİLMEMEK Mİ?

Bizi asıl değiştiren verilerin bilgi olduğunu hepimiz biliriz. Görüş değiştirir, bakış değiştirir, değer değiştirir, tavır değiştirir, hayat değiştirir ve daha nice hallere koyar bizi.

İnsanlık doğamızda vazgeçilmez ve her dem arzumuzu celbeden unsurdur bilgi. Bilinmeyeni bilmek isteriz, görünmeyeni görmek isteriz, gerçeğin peşine düşeriz, doğruyu anlamak isteriz. Ve daha nice bilgilere ulaşmayı hedefleriz. Tabi bazı tabiatlı kişiler doğruyu eğriltmek ister. Bu da herkesin kendi yaşam politikasına göre vereceği karardır.

İşte tam burada kendimize sormamız gereken soru;  bilmek mi? bilmemek mi?  bilmekse neye göre bilmek. Bilmemekse neye göre bilmemek.

Bazıları gerçeğe aşıktır, asıl olana, doğru olana, katkısız olana ve bir ömür boyu bunun peşinde koşar. Takii hakkı bulana ve görene kadar.

Bazıları ise; sadece öğrendiği bilginin kendine kattığı şeye aşıktır. Böyle kişiler gerçek bilginin mesuliyetinden kaçarlar. Ve kendi menfaat dünyalarına ters düşen tüm doğru bilgiyi yalan, yalan bilgiyi doğru görür ve gösterirler.   

Her zaman bilmenin sorumluluğu vardır. Bilmemenin ise rahatlığı. Hakkı bilip hakkı söylemenin cihatlığı da buradan gelir. Çünkü menfaati için hakkın önünde duran o kadar insan vardır ki, onlara karşı doğruyu haykırmak büyük bir cihat ve cesarettir.

Bize düşen ise cihat ve cesaret hırkasını giyinip, Tüm kirli ve bulanık haberlere ve bilgilere karşı, gerçeği ve hakkı her yerde ve her zaman savunmamız, söylememizdir. Eğer böyle yaparsak, bir nebze ortalığı temizlemiş olur, pusuyu yok eder, hakkın parlamasına vesile olmuş oluruz. Benimde secimim bu yönde ve dünyaya doğru bilgi, ekme çabasındayım.

Doğrunun yardımcısıdır Hz.Allah(c.c) sözü de, ayrı bir güç veriyor tabi.

Bilmek mi? bilmemek mi? sorusuna benim cevabım ise, tabiî ki bilmek ama doğruyu, hakkı, gerçeği bilmek. Bilmemenin rahatlığındansa, hakkı bilmek ve bu uğurda yapılan cihat, hayatta ki yaşam felsefem. 

Peki sizin cevabınız ne olurdu?

Bilmenin mesuliyeti mi?

Bilmemenin rahatlığı mı?

Sevgi, saygı, huzur ve sağlıkla kalın..

 

 

 

 

Yorumlar