Anasayfa /  Foto Galeri

Bilkent Üniversitesi'den koronavirüse evde test imkanı!

Bilkent Üniversitesi, tamamen yerli imkanlarla evde test kiti üretti. Kovid ve mevsimler virüsleri aynı oranda tespit edebilen yeni kitlerle birlikte artık hızlı tanı mümkün. Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'inden (UNAM) Sentetik Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Urartu Şeker, test kitiyle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Bilkent Üniversitesi'den koronavirüse evde test imkanı! - Sayfa 1

Ankara Bilkent Üniversitesi'nde geliştirilen "hızlı Kovid testi", Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından, Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülleri kapsamında "tanı alanında" birincilik ödülüne layık görüldü. 

Bilkent Üniversitesi'den koronavirüse evde test imkanı! - Sayfa 2

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'inden (UNAM) Sentetik Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibinin "SARS-Cov-2 Tanısına Yönelik RNA Anahtar Sistemlerinin Geliştirilmesi" adlı çalışması, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından, Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülleri kapsamında "tanı alanında" birincilik ödülüne layık görüldü. 

Bilkent Üniversitesi'den koronavirüse evde test imkanı! - Sayfa 3

Ayrıntıları Demirören Haber Ajansı'na anlatan Sentetik Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeker, bu yöntemle başta Kovid'in hızlı tanısına yönelik hazırladıkları test kitini daha da geliştirerek RSV, Adenovirüs, İnfluenza gibi diğer mevsimsel virüsleri de aynı anda tespit edebilecek geniş bir solunum yolu paneline dönüştürdüklerini kaydetti. 

Bilkent Üniversitesi'den koronavirüse evde test imkanı! - Sayfa 4

Piyasaya çıktığında laboratuvar ortamı gerekmeden evde basit bir testle Kovid dahil, diğer bazı mevsimsel enfeksiyonların PCR'dan daha yüksek hassasiyetle tespit edilme imkanı olacak. Yerli imkanlarla geliştirilen yeni test, birkaç dolarlık maliyeti ile de halihazırda bazı hastanelerde de var olan ama hem laboratuvar gerektirdiği hem de çok pahalı olduğu için yaygın olarak kullanılamayan solunum panel testlerine alternatif olacak.