Anasayfa /  Popüler

Uzayda yaşam var mı?

Birçok bilim insanı dünya dışı canlı varlıkların varlığının olası olduğun düşünse de henüz bu konuda kesin bir kanıt yoktur. Dünya’ya düşen meteoritler üzerinde de canlı kalıntıları incelenmektedir.

Abone ol
Abone ol 28 Nisan 2018 01:06

20. yüzyıl ortalarından bu yana akıllı uzaylı varlıkların varlığı araştırılmaktadır. Radyo sinyalleri ve teleskoplarla Güneş Sistemi dışındaki gezegenler araştırılmaktadır. Bilim kurgu ve Hollywood filmleri ise dünya dışı canlılar hakkındaki merakı artırmıştır.

Yaşanabilir Bölge

1950’li yıllardan bu yana bilim insanları yıldızların etrafındaki “yaşanabilir bölge”de bulunan alandaki gezegenlerde yaşam bulunabileceği fikrini savunmuşlardır. 2007 yılından bu yana yapılan yapısal açıdan Dünya benzeri gezegenler, bu tür gezegenlerin evrende bulunma sıklığı konusunda daha doğru fikir sahibi olmamızı sağlamıştır.

Yaşanabilir bölge; bir yıldızın etrafında atmosfere sahip gezegen ve gezegen benzeri uzay cisimlerinin yüzeylerinde sıvı halde su bulundurabilmelerinin mümkün olduğu bölgelerdir. Yıldızların tipine göre bu alanın yıldıza uzaklığı farklılık göstermektedir.

4 Kasım 2013’te Kepler uzay misyonu tarafından toplanan verilere dayanarak astronomlar Dünya’nın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisinde 40 milyar kadar Dünya benzeri gezegenin, Güneş benzeri ve kırmızı cüce yıldızlar etrafında bulunan “yaşanabilir bölge”lerde bulunabileceğini açıklamışlardır. Bu gezegenlerden 11 milyarının Güneş benzeri yıldızlar olabileceğini açıklamışlardır. Bu tip yıldızlardan en yakını Dünya’ya 12 ışık yılı uzaklıktadır.

Bilgimat




Yorumlar