Anasayfa /  Popüler

Tiangong-1 hızla yaklaşıyor! Tiangong-1 nereye düşecek?

Çinli yetkililer, kontrolden çıkan uzay istasyonu Tiangong-1'in (Gök Sarayı) parçalarının bu pazartesi Dünya'ya düşmesini beklediklerini açıkladı.

Abone ol
Abone ol 02 Nisan 2018 01:53

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Bürosu'ndan (CMSEO) yapılan açıklamada, önümüzdeki 24 saatte Tiangong-1'in atmosfere yeniden giriş yapacağı belirtildi ancak saatle ilgili detay verilmedi.

Uzay aracının düşebileceği yerler arasında Türkiye de var. İtalya, İspanya, Japonya, Kore'de bu "geri dönüşü" biraz merak, biraz da endişeyle bekleyenler arasında.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da, pazar günü Dünya'ya düşmesi beklenen aracın 2 Nisan Pazartesi günü Pekin saatiyle 07.25'te beklendiğini duyurmuştu.

'BİLİMKURGU SAHNESİ BEKLEMEYİN'

Çin'in 2011'de fırlattığı 8.5 ton ağırlığındaki Tiangong-1 (Gök Sarayı) isimli uzay istasyonu 2013'te görev süresini tamamlamıştı.

2016'da Çin yönetimi, uzay istasyonunun kontrolden çıktığını Birleşmiş Milletler'e bildirmişti.

Tiangong-1 nereye düşecek

10 metrelik uzunluğu ve 8 ton ağırlığı ile Tiangong-1, Dünya'nın atmosferine yeniden giren insan yapımı diğer araçlardan biraz daha büyük.

Ancak uzmanlar, Tiangong'un nüfus yoğun bir yere düşme ihtimalinin düşük olduğu görüşünde.

Endişeleri azaltmak için CMSEO, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Dünya'ya bilimkurgu filmlerindeki gibi şiddetli bir şekilde çarpmayacak; daha çok görkemli bir meteor yağmuruna dönüşecek. İnsanların kaygılanmalarına gerek yok."

Bazı uzmanlar, modülün büyük kısmının atmosfere girişte maruz kaldığı ısıyla yanacağını, bazı parçaların ise denize düşebileceğini söylüyor.

Aracın, 43 derece güney ve 43 derece kuzey enlemleri arasına düşeceği tahmin ediliyor.

Hesaplara göre, yeryüzüne ancak yüzde 20 ila 40'ı ulaşacak ki bu da 1.5 ila 3.5 tonluk bir enkaz demek.

Çin’in kontrolden çıkan uzay istasyonu pazartesi atmosfere girecek






Yorumlar