Anasayfa /  Popüler

InSight ile 6 yıl aradan sonra yeniden Mars heyecanı

NASA'nın insansız uzay aracı InSight, 26 Kasım 2018'de Mars yüzeyine iniş yapacak. İnternet üzerinden izlenebilecek iniş, Türkiye saatiyle 23.00 civarında gerçekleşecek.

Abone ol
Abone ol 21 Kasım 2018 19:51

NASA’nın insansız uzay aracı InSight, 26 Kasım 2018’de Mars yüzeyine iniş yapacak. İnternet üzerinden izlenebilecek iniş, Türkiye saatiyle 23.00 civarında gerçekleşecek.



InSight Mars gezegenine ne zaman inecek?

Kasım ayının 26’sında NASA’nın InSight adlı uzay aracı Mars gezegeni yüzeyine iniş yapacak. Aracın Türkiye saati ile 23.00’te inmesi bekleniyor. NASA’nın sitesinden yapılacak canlı yayın ise inişten 1 saat önce başlayacak.

5 Mayıs’ta dünyadan ayrılarak hedefine doğru yol almaya başlayan InSight, 2012 yılında Mars’a inen Curiosity’den sonra bu gezene ilk ziyaretimiz. Aracın inişi ile 2 yıllık bir görev başlayacak. Görev boyunca gezegendeki yer hareketlilikleri, gezegenin şekli ve merkezinin yapısına dair bilgiler toplanacak.

Kırmızı gezegenin nabzı ve ateşi ölçülecek

InSight Mars gezegeninin iç yapısını inceleyen ilk uzay aracı olacak. Bu görevde elde edilecek veriler, aralarında Dünya’nın da bulunduğu kayalık gezegenlerin oluşumu hakkında ipuçları verecek.

Diğer yandan, InSight aracı, yine NASA’nın olan MarCO uyduları tarafından takip ediliyor. Eğer bu uydular gezegenin yakınından planlanan yörüngede geçebilirlerse InSight’ın Mars atmosferine giriş ve inişi sırasında yayınladığı bilgileri Dünya’ya iletecek. Tüm bu faaliyetler, NASA’nın Pasadena’daki Jet İtki Laboratuvarlarındaki kontrol merkezinde yönetilecek.

Bu görevin en önemli özelliği Mars’ın içine bakılacak olması. Nabzı (yer sarsıntıları) ve ateşi (merkezden ısı akışı) ilk kez ölçülecek olan 4,5 milyar yaşındaki gezegenin ilk kez komple check-up’tan geçeceği esprileri yapılıyor.

Güneş sisteminin kaydını içeren fosil gezegen

Diğer önemli bir konu da Mars’ın bir zaman makinesi sayılması. Diğer kayalık gezegenler olan Dünya ve Venüs, yer hareketlilikleri nedeniyle ilk zamanlarına dair kanıtları yok etmiş durumda. Mars yüzeyi ise hesaplara göre 3 milyar yıldan fazladır sakin. Bunun nedeni, gezegenin Dünya’nın üçte biri boyunda olması ve büyük çaplı yer hareketlilikleri için gereken enerjiyi barındırmaması. Bu nedenle Mars, güneş sistemimizin ilk çağlarına dair bilgileri içerisinde barındıran bir “fosil gezegen” olarak görülüyor.

Mars’a inişin çok zor olduğu ifade ediliyor. Şimdiye kadar bu gezegene gönderilen uzay araçlarının sadece %40’ı başarılı bir şekilde iniş yapabildi. ABD, başarılı iniş gerçekleştirebilmiş olan tek ülke. Gezegenin atmosferi dünyamızınkinin %1’i yoğunluğunda olduğu için iniş yapan araçları yeterince yavaşlatabilecek sürtünme yok. Bu da inişi iyice zorlaştırıyor. InSight iniş sırasında bir paraşüt ve roketlerden faydalanacak.

Mars’ın en büyük otoparkına inecek

InSight gezegenin yüzeyinde hareket etmeyeceği ve sadece yerin derinliklerine bakacağı için buna uygun bilimsel ekipmana sahip. Bu nedenle düz ve fırtınasız bir yüzeye iniş yapmak dışında bir gereksinimi bulunmuyor. Bu ihtiyaca uygun olarak seçilen iniş yeri Elysium Planitia ise “Mars’ın en büyük otoparkı” olarak adlandırılıyor.

26 Kasım 2018’de Türkiye saati ile 23.00’te gerçekleşecek tarihi olay, dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen aktivitelerle ve internet üzerinden canlı yayınlar yoluyla halka aktarılacak. NASA’nın InSight canlı yayın listesine bu bağlantıdan ulaşılabiliyor.




Etiketler InSight
Yorumlar