Anasayfa /  Teknoloji

Alkollü araç kullanımına son!

ABD’nin bazı eyaletlerinde, alkollü araç sürmekten sabıkası bulunan sürücülerin araçlarına yerleştirilen nefes analiz cihazı, bu sürücülerin tekrar alkollü araç kullanmasını engellemeyi hedefliyor.

Abone ol
Abone ol 16 Ocak 2017 04:39

Bazı eyaletlerde bu cihazlar sadece birden fazla kez alkollü olarak yakalanan sürücülerin ya da kanında çok yüksek oranda alkol bulunan sürücülerin araçlarına yerleştiriliyor. 26 eyalette ise alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen tüm sürücülerin araçlarına bu cihaz yerleştiriliyor.

1993’ten bu yana uygulanan bu yöntemin ne kadar işe yaradığı bugüne kadar ölçülmemişti. John Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu ve Colorado Kamu Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yapılan yeni çalışmada bu cihazların gerçekten ölümlü trafik kazalarını azalttığı belirlendi.

Amerikan Önleyici Tıp Dergisi’nde yayınlanan sonuçlara göre, mecburi nefes analiz cihazı kullanımının ölümcül kazalarda yüzde 7’lik bir azalmaya sebep olduğu belirtildi. Bu rakama göre 1993’ten bu yana bin 250 ölümcül kaza nefes analiz cihazları sayesinde önlenmiş oldu.

Mecburi kullanım işe yarıyor

Araştırmacılar, alkollü olarak yakalanan tüm sürücülerin bu cihazları kullanmasını zorunlu kılan eyaletlerde kazalarda daha fazla azalma olduğunu tespit etti. Çalışma sonucunda diğer eyaletlerin de bu yöntemi izlemesi ile daha fazla kazanın engellenebileceği belirtildi.

Sadece 2014 yılında ABD’de alkollü araç kullanımı sebebiyle yaşanan trafik kazalarında 10 bin civarında ölüm vakası yaşandı. Bu rakam, tüm trafik kazalarında yaşanan ölümlerin üçte birini oluşturuyor. Çalışmayı yürüten ekibin lideri Emma E. Beth McGinty “Çalışmamız, mecburi nefes ölçüm cihazlarının değerini ortaya koyuyor. Alkolün trafik kazalarında oynadığı trajik rolün zaten farkındayız. Bu cihazları mecburi kılan yasalar sayesinde daha fazla hayat kurtarılabiliyor.” şeklinde konuştu.

DünyaHalleri


Yorumlar