Anasayfa /  Güncel

Bilim Kurulu üyesi kırmızıya dönmesi beklenen illeri açıkladı

Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Haköksüz kırmızıya dönmesi beklenen illeri açıkladı. İşte kırmızıya dönmesi beklenen iller...

Abone ol
Abone ol 14 Mart 2021 22:03

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle vaka sayıları artarken tedbirlerin gevşetilmesi uzmanlar tarafından tepki çekiyor. Koronavirüsün mutant versiyonu nedeniyle salgın hızla yayılırken, kısıtlamalar ülke genelindeki risk haritasına göre esnetilmişti.

Buna göre haritada; düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi.

Ancak Türkiye genelinde koronavirüs vakalarının hızla artması ve illere göre dağılımı yeni risk haritasında kırmızıya girmesi beklenen şehirleri yeniden gündeme getirdi.

Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Haköksüz kırmızıya dönmesi beklenen illeri söyledi.

Haköksüz, "ngiltere varyantının yaygınlığı maalesef günlük vaka artışına ve haritadaki renklerin kötüye gitmesine neden olacak gibi görünüyor. Renklendirilmiş haritada baktığımızda sarı ve mavilerin azalacağını, turuncuların kırmızıya döneceğini göreceğiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor" dedi.

Hasöksüz şunları söyledi:

“ Karadeniz'de günlük vakaların çok yüksek olmasındaki en önemli etken, o bölgede İngiltere tipi mutantın olmasından dolayı... Bu varyantın ikinci bir özelliği daha var. Varyant virüslerle birlikte aile içinde bir kişi üç-dört kişiye bulaştırır hale geldi. En tehlikeli kısım toplu taşıma içinde seyahat edenlerin, kapalı alandaki restoran ve kafelerdekilerin kurallara uymaması durumu. Kapalı alanları biraz riskli görüyorum.
Varyantların yüksek düzeyde bulaşıcılık özelliği göz önüne alınarak vatandaşlarımızın biraz daha gayretli olmalarını rica edeceğim.
Avrupa'da benzer bir olayı yaşıyorlar. Bu rakamların tutulabilmesi için tek yönlü önlemler yeterli gelmiyor. Aşılama takviminin hızlanması gerekiyor. Biz 10 milyonu geçen bir aşılama yaptık, önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız biraz daha gayret etseler vaka sayılarını biraz daha aşağıya çekebileceğimizi düşünüyorum.”

Yorumlar