Anasayfa /  Foto Galeri

Bilim insanlarından yeni optik illüzyon: İnsanların yüzde 14’ü görüyor

Bilim insanları, yeni oluşturulan optik illüzyonun beyni, hareket etmeyen bir siyah deliğin genişlediğini düşünmesi için kandırabileceğini gösterdi. Bilim için yeni olan bu 'genişleyen delik' yanılsaması, Japonya'nın Kobe kentindeki Ritsumeikan Üniversitesi'nde psikolog olan Profesör Akiyoshi Kitaoka tarafından yapıldı. Testlerde, gönüllülerin yüzde 86'sı merkezdeki siyah noktanın, tünel gibi karanlık bir ortama giriyormuş veya bir deliğe düşüyormuş gibi genişlediğini algıladı.

Bilim insanlarından yeni optik illüzyon: İnsanların yüzde 14’ü görüyor - Sayfa 1

Frontiers in Human Neuroscience adlı bilimsel dergide bilim dünyası için yeni olan bir optik illüzyon yayımlandı. Araştırmacılara göre, insanlar fotoğrafa baktıkça göz bebeği daha fazla ışık almak için genişleme eğilimi gösterdi. Aynı durum, insanlar karanlık bir ortama girerken de gerçekleşiyor. 

Bilim insanlarından yeni optik illüzyon: İnsanların yüzde 14’ü görüyor - Sayfa 2

Oslo Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde deneyleri yürüten Prof. Dr.  Bruno Laeng, "Genişleyen delik son derece dinamik bir yanılsamadır. Merkezdeki siyah deliğin dairesel leke veya gölge gradyanı, sanki gözlemci bir deliğe veya tünele doğru ilerliyormuş gibi, belirgin bir optik akış izlenimi uyandırıyor" diye konuştu.

Bilim insanlarından yeni optik illüzyon: İnsanların yüzde 14’ü görüyor - Sayfa 3

OPTİK YANILSAMALARIN MUCİDİ


Bununla birlikte, görüntünün mucidi olan Japon Profesör  Akiyoshi Kitaoka  ünlü Dönen Yılanlar yanılsaması ve 'Asahi' parlaklık yanılsaması da dahil olmak üzere optik yanılsamaların yaratıcısı olarak tanınıyor.

Bilim insanlarından yeni optik illüzyon: İnsanların yüzde 14’ü görüyor - Sayfa 4

'Asahi' illüzyonunda resimdeki tüm beyaz yerler aynı tonda olmasına rağmen ortadaki alan daha açık ve parlak renkli görülüyor.