Anasayfa /  Foto Galeri

Bilim insanlarından korkutan uyarı! Kıyamet Günü Buzulu eriyor!

Gezegenimiz, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle her geçen gün sona doğru yaklaşıyor. Yeni bir çalışma, 30 yılda büyük bir kısmını kaybeden Antarktika'daki Kıyamet Buzulu'nun düşünüldüğünden daha hızlı eridiğini gösterdi. Bilim insanları, buzulun erimesinde iklim değişikliğinin yanı sıra Dünya'nın çekirdeğinin sıcaklığının da etkili olduğunu ilk kez ortaya koydu.

Bilim insanlarından korkutan uyarı! Kıyamet Günü Buzulu eriyor! - Sayfa 1

Bilim insanları Batı Antarktika’nın  Dünya'nın en hızlı ısınan bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Buna kanıt olarak ise, "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'ndan başka bir yere bakmanıza gerek yok.

Bilim insanlarından korkutan uyarı! Kıyamet Günü Buzulu eriyor! - Sayfa 2

1980'lerden bu yana Thwaites Buzulu tahmini 595 milyar ton buz kaybetti ve bu süre zarfında tek başına yıllık küresel deniz seviyesindeki artışa yüzde 4 katkıda bulundu.

Bilim insanlarından korkutan uyarı! Kıyamet Günü Buzulu eriyor! - Sayfa 3

Bununla birlikte Kıyamet Buzulu’ndaki buz kaybı oranı, buzulun altındaki suyun ve atmosferin sıcaklığının artmasına neden olan küresel ısınma nedeniyle son otuz yılda önemli ölçüde hızlandı.

Bilim insanlarından korkutan uyarı! Kıyamet Günü Buzulu eriyor! - Sayfa 4

ABD’de yapılan yani bir çalışma ise, sınan okyanus ve atmosferin Thwaites'i uçurumun eşiğine getiren tek faktör olmadığını gösteriyor. Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar bölgedeki jeotermal ısı akışının yeni haritalarını oluşturmak için Batı Antarktika'dan gelen jeomanyetik alan verilerini analiz etti.