Anasayfa /  Teknoloji

Uzay aracı Cassini bugün Satürn'e ölüm dalışı yapacak

Amerika tarafından 20 yıl önce uzaya gönderilen ve 13 yıldır Satürn ile uydularını araştıran Cassini'nin misyonu bugün sona eriyor. Yakıtı bitecek olan Cassini, final görevinde Satürn'ün halkalarında yol alacak ve Dünya'ya son fotoğraflarını gönderdikten sonra bu gezegene ölüm dalışı yaparak yok olacak

Abone ol
Abone ol 15 Eylül 2017 10:56

Amerikan Havacılık Uzay Dairesi (NASA) tarafından 20 yıl önce uzaya gönderilen insansız uzay aracı Cassini , bugün görevini tamamlayıp kendini imha edecek. 13 yıldır Satürn ve uydularını inceleyerek Dünya'ya çok önemli fotoğraf ve bilgiler gönderen Cassini, yakıtı bittiği için 'öldürülecek'. Araç, uydularda kirlilik riskini önlemek amacıyla Satürn'e düşürülecek.

 

SAATTE 120 BİN KİLOMETRE İLE DALIP YOK OLACAK



Cassini'nin saatte 120 bin kilometre hızla Satürn'e girip parçalanacağı ölüm dalışı, TSİ 13.55 sularında gerçekleşecek.



Nihai dalış öncesinde Cassini, Satürn'ün uydusu Titan'a hafta başında yaklaşık 119 kilometre yaklaşmıştı. Bilim adamları, bu yaklaşmanın yarattığı kütle çekiminin Cassini'nin Satürn'e yapacağı son manevra için ihtiyaç duyulan yönlendirmeyi sağladığını belirtmıştı.

'ELVEDA ÖPÜCÜĞÜ'



Cassini, sonraki adımda Satürn ile halkaları arasındaki bölgeye nihai bir dalış yapacak. Ardından, buradan Dünya'ya son görüntülerini gönderdikten sonra gezegen atmosferinde yanarak yok olacak.



NASA'daki misyon planlayıcıları, bu yüzden, keşif aracının Titan'la son yakınlaşmasını "elveda öpücüğü" olarak nitelendiriyor.

YÜZLERCE KEZ TİTAN'DAN GEÇTİ



Cassini, Satürn yörüngesindeki 13 yıllık keşif faaliyeti boyunca Titan'dan yüzlerce kez geçti. Bunlardan 127'si doğrudan uydunun kendisini incelemeye yönelik manevralardı.



Uzaya 1997'de fırlatılan Cassini, Satürn'e ulaştığı 2004'ten bu yana gezegen yörüngesindeki keşif faaliyeti yürütüyor. Uzay aracı, NASA'daki misyon planlayıcılarının "büyük final" adını verdiği keşif yolculuğunun son evresinde, nisan ayından bu yana gezegen ile halkaları arasındaki haftalık turlar halinde 21 dalış yaptı.



Cassini, bugün sonuçlanacak 22'nci dalışının ardından Satürn'ün atmosferinde yok olarak misyonunu tamamlayacak.

ADINI ASTRONOM GIOVANNI CASSINI'DEN ALIYOR



Hemen her gün gezegenin, halkaları ve uydularının fotoğraflarını çekip Dünya’ya gönderen uzay aracı adını astronom Giovanni Cassini’den alıyor.



Cassini uzay aracının en büyük keşiflerinden birisi, Satürn’ün uyduları olan Titan, Enceladus ve Mimas’ta büyük sıvı su kaynaklarının bulunduğunu insanoğluna göstermesi ve bu uyduların potansiyel bir yaşam barındırma ihtimalini gün ışığına çıkarması olmuştu.





posta


Yorumlar