Anasayfa /  Teknoloji

Satürn ile ilgili üzücü gerçek ortaya çıktı!

Satürn’ün halkaları giderek yok oluyor! NASA yaptığı açıklamada Satürn’ün halkaları aşırı büyük bir hızla yok olduğunu söyledi.

Abone ol
Abone ol 20 Aralık 2018 17:23

NASA bilim insanları güneş sistemimizin en alımlı gezegeni hakkında üzücü bir gerçeği açıkladı: Satürn’ün halkaları yavaş yavaş yok oluyor.

NASA Goddard Uzay Uçuşları Merkezi‘nden bilim insanları Satürn’ün halkalarının daha önce düşünüldüğünden daha genç olduğunu ortaya koyarken üzücü bir gerçeği de göz önüne serdiler. Bulgulara göre Satürn’ün halkaları aşırı büyük bir hızla yok oluyor.

Hawaii’deki 10 metrelik Keck Gözlem Evi teleskobu ile kızılötesi dalga boyunda yapılan incelemeler ve analizler sonucunda Dr. James O’Donoghue ve ekibi gezegenin üst atmosferi boyunca uzanan sıra dışı açık ve koyu şeritler buldu. Bu şeritlerin manyetik alan çizgileri ile gezegenin halkalarına bağlandığı, halkalarda yer alan su buzunun gezegene yağmur gibi yağdığı ortaya koyuldu.

Halka yağmuru

Satürn’ün halkalarını oluşturan kütlelerin gezegene yağdığı aslında 1980’lerde Voyager uzay aracının verilerinin incelenmesi sonucu keşfedilmişti. “Halka yağmuru” olarak adlandırılan bu süreçte, halkalardaki buz tozları uzaydaki etkenler sonucu elektrikle yükleniyor, sonrasında çekim gücünün de etkisiyle gezegenin manyetik alan halkaları boyunca yol alarak atmosfere yağıyor. Modelleme çalışmalarına göre bu yağış küçük miktarda olursa atmosferin üst katmanı olan iyonosferde ışıldama görülürken, yağan madde miktarı fazla olursa bu bölge kararıyor.

Araştırma verilerine göre, halkalardan koparak gezegene yağan buzun miktarı her yarım saatte bir olimpik yüzme havuzu kadar. Bu miktar halkaların 300 milyon yıl içerisinde yok olmasına yetecek bir miktar. Bunun üzerine Cassini uzay aracı tarafından ölçülen ve gezegenin ekvatorunda meydana gelen halka yağışı da eklendiğinde, Satürn’ün halkaları 100 milyon yıl içerisinde yok olacak gibi duruyor. Bu süre her ne kadar bizim için uzun gibi görünse de, güneş sisteminin 4,5 milyar yıllık yaşı yanında çok kısa bir süre.

Satürn’ün halkaları ile aynı döneme denk geldiğimiz için şanslıyız

Çalışmada halkaların yaşı da incelendi. Son hesaplara göre Satürn’ün halkaları 100 milyon yıldan daha eski olamaz. Araştırmacılar gezegenin halkalarının yaşam süresinin tam ortalarında bulunduğumuz için şanslı olduğumuzu ifade ediyor. Bu durum halihazırda ince halkacıklara sahip gezegenler olan Jüpiter, Uranüs ve Neptün’ün de zamanında devasa halka sistemleri olmuş olabileceğine işaret ediyor.

Satürn’ün halkaları konusunda çeşitli teoriler mevcut. Bunların en akılcılarından biri, zamanında gezegenin çevresinde dönen ve buzdan oluşan uyduların; büyük olasılıkla yakından geçen bir asteroid ya da kuyruklu yıldızın çekim gücü ile yörüngeden saparak birbirleri ile çarpıştıkları teorisi.




Yorumlar