Anasayfa /  Teknoloji

NASA’nın Girişimci Sınıfı Fırlatma Hizmetleri’nin ilk sözleşmeli fırlatışı gerçekleştirildi

NASA’nın ilk “girişimci sınıfı” fırlatış görevi gerçekleşti. CubeSat adı verilen uydular uzaya gönderildi.

Abone ol
Abone ol 19 Aralık 2018 23:41

NASA’nın ilk “girişimci sınıfı” fırlatış görevi gerçekleşti. Görev sırasında uzaya 10 adet CubeSat tipi uydu gönderildi.

Uzaya uydu gönderme konusunda uzmanlaşmış özel bir girişim olan Rocket Labilk kez NASA için 17 Aralık’da bir görev gerçekleştirdi. Uzaya gönderilen roketle, CubeSat Fırlatma Girişimi (GSLI) tarafından seçilmiş 10 adet CubeSat uydusu göreve çıktı. Gönderilen uyduların üçü NASA laboratuvarları, yedisi ise üniversiteler ve bir ortaokul tarafından yapıldı. Fırlatış, NASA’nın daha küçük çaplı roketler aracılığıyla küçük yüklerin uzaya taşınmasına olanak sağlamayı amaçlayan Girişimci Sınıfı Fırlatma Hizmetleri’nin ilk sözleşmeli fırlatışı oldu.

İngilizce Eğitimsel Nanouydu Fırlatışı ifadelerinin harflerinden oluşturulan ELaNa-19 adını alan görevde CubeSat adı verilen uydular uzaya gönderildi. CubeSat uydularının özelliği, farklı görevler için tasarlansalar da hepsinin birim boyutlar bazında inşa edilmeleri. Bir birim 10x10x10 cm’lik bir küpe denk geliyor. CubeSat uyduları 1, 2, 3 veya 6 birim boyutunda olabiliyor. Genellikle 1,5 kg’dan hafif olan bu uyduların ağırlığı, 6 birim boyutunda olanlarda 12 kg’a kadar çıkabiliyor.

ELaNa-19 görevinde hangi uydular var?

1.CubeSail: Bu uydu, gezegenler ve yıldızlar arası yolculuk için güneş yelkeni teknolojisinin denenmesini amaçlıyor.

2.CeREs: Bu uydu radyasyon kuşağını inceleyerek buradaki elektron ve protonların enerji yelpazesini ölçümleyecek.

3.NMTSat: Öğrenciler için bir eğitim görevi olan bu uyduda hava ölçüm cihazları, plazma probu, manyetometreler ve başka deneysel cihazlar yer alıyor.

4.CHOMPTT: Bu uydu lazer kullanarak yerdeki istasyon ile arasındaki saat farkını 200 ps (pikosaniye, saniyenin trilyonda biri) hassasiyetle ölçebilmeyi amaçlıyor. Bu sayede gelecekte uzay araçları ve uzaydaki cihazlar arasında senkronizasyonun sağlanabileceği düşünülüyor.

5.ALBus: Dijital kontrollü bir güç sisteminin denemesini yapacak olan bu uydu, Şekil Hafızasına Sahip Alaşım teknolojisine sahip yeni tip güneş panelleri kullanacak.

6.STF-1: Çeşitli bilimsel deney cihazı ile yüklü bu uydu, daha sonraki CubeSat girişimlerinin tasarım süresini düşürmeyi amaçlıyor.

7.ISX: Bu uydu güneş batışı sırasında ekvator yakınında oluşan radyo dalgası parazitlerin nedenini araştıracak.

8.RSat: Bu CubeSat’ın amacı gelecekte, büyük uzay araçlarının tamir edilmesine yönelik oluşturulacak bir platformun denemelerini gerçekleştirmek.

9.Shields-1: Bu uydunun amacı, çevresel etkilere dayanıklı uzay gereçlerinin geliştirilmesine yönelik deneyler gerçekleştirmek.

10.DaVinci: Eğitim amacı taşıyan bu uydu, dünya çapında öğrencilere radyo dalgaları, havacılık mühendisliği, uzay araştırmaları ve coğrafya gibi konularda bilgi sağlayacak.


Yorumlar