Anasayfa /  Teknoloji

Kış gündönümü nedir? En uzun gece hangi ilimizde yaşanacak ?

En uzun gece her yıl Kuzey Yarımküre için 21 Aralık tarihinde gerçekleşiyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalırken gündüzler uzayacak.Peki 21 Aralık kış dönümü nedir? İşte 21 Aralık kışın ilk günü, kış gündönümü ve en uzun gece ile ilgili bilgiler...

Abone ol
Abone ol 21 Aralık 2018 14:23

En uzun gece her yıl Kuzey Yarımküre için 21 Aralık tarihinde gerçekleşiyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalırken gündüzler uzayacak.Peki 21 Aralık kış dönümü nedir? İşte 21 Aralık kışın ilk günü, kış gündönümü ve en uzun gece ile ilgili bilgiler...

21 Aralık kış dönümü en uzun gece yaşanacak. Dünyanın güneşe karşı konumu ve şekli nedeni ile 21 Aralık tarihinde en uzun gece yaşanıyor. Kış dönümü olarak da adlandırılan bu ekinoks tarihinden itibaren geceler kısalmaya başlıyor.

TÜRKİYE’DE 21 ARALIK EN UZUN GECE!

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.

21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.

İSTANBUL 21 ARALIK




- İstanbul 21 Aralık


- Güneşin doğuşu: 08.27


- Güneşin batışı: 17.40


- Gece süresi: 14 saat 47 dakika


- Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika


- En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika;


- Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.


- En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat


- Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.







Yorumlar