Anasayfa /  Teknoloji

8 yıldır kayıp olan Chandrayaan-1 uydusu bulundu

Hindistan, Ay’ın yörüngesine gönderdiği ilk uydu olan Chandrayaan-1 ile 2009 yılında teknik aksaklık yaşaması sonucu uydu Ay yörüngesinde kaybolmuştu. Kaybolan Chandrayaan-1'in yeri şans eseri bulundu.

Abone ol
Abone ol 17 Mart 2017 22:16

NASA tarafından yapılan açıklamanın ardından Hindistan, gelecek ay görevlerinde kullanmak üzere yeni bir yöntemi denerken uydunun yerini şans eseri tespit etti.

Chandrayaan-1 adlı bu uydu, her yönde 1.5 m. uzunluğunda küçük bir küp olarak, Jet Propulsion Laboratory ekibinin üzerinde çalıştığı deney için mükemmel bir hedef olarak görülüyordu ve Jet Propulsion Laboratory ekibi bu uyduyu küçük asteroidlerigözlemlemek ve Ay‘ın çevresindeki uzay araçlarını bulmak için kullanılma ihtimalini incelemekteydi.

Ay‘ın bazı bölgelerinde çekim etkisinin daha fazla olduğunu düşünen Jet Propulsion Laboratory, yer tabanlı bir radar kullanan bu uyduyla, bir süre sonra bütün bağını kaybetti ve 2009 yılından bu yana uydunun nerede olabileceğine dair araştırmalar tüm hızıyla devam ediyordu.

Yapılan testler sırasında belirlenen cisim hakkında yapılan incelemeler sonucunda iki farklı cisim tespit edildi.  Bu cisimlerin biri Lunar Reconnaissance Orbiter‘ın bilinen yörüngesi ile eşleşti ancak diğeri, ışından iki kere geçen küçük bir cisimdi. Cismin ikinci görünüşü ile geçen zaman, Chandrayaan-1‘in bir yörünge turunu tamamlaması için gereken zaman ile eşleşmesi sonucu kayıp olan uydu 8 yıllık bir aranın ardından tekrar gün yüzüne çıktı.

ontrava


Etiketler Chandrayaan-1
Yorumlar