Anasayfa /  Sağlık

Yılbaşı sofrası kilo aldırmasın istiyorsanız bu önerilere DİKKAT!

Havanın erken kararmasıyla beraber metabolizmanın yaz aylarına göre yavaşladığını belirten uzmanlar, yılbaşı akşamı gece geç saatlere kadar yenilen yemek ve atıştırmalıkların kilo aldırabileceğine dikkat çekiyor.

Abone ol
Abone ol 28 Aralık 2016 15:12

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, yeni yılı aileyle ve arkadaşlarla beraber karşılamak amacıyla buluşulan kalabalık yılbaşı sofralarından kilo almadan kalkmak için şu önerilerde bulunuyor:

Geç yenen yemek kiloya dönüşüyor

“Yepyeni bir yıl ve yeni başlangıçların zamanı geliyor. Bu nedenle 31 Aralık gecesi ailemiz ve sevdiklerimizle bir araya geliyoruz ve masaları donatıyoruz. Özellikle hafta sonu tatili ve bayram tatilleri gibi zamanlarda düzenli bir saat ve işleyiş olmadığından biraz daha rahat davranarak ne yediğinize dikkat etmiyor olabilirsiniz. Ama yılbaşının farklı bir yönü daha var: O da yemeğin gece geç saatlerde yeniyor olması.

Hava erken karardığı için metabolizma yavaşlıyor

Havanın da erken kararmasıyla beraber metabolizmamız biraz yavaşlıyor, kendisini uykuya hazırlıyor. Uykuya hazırlanan vücudunuza besin yüklemesi yaptığınızda tükettiklerinizi depolanması gereken besinler olarak algılayıp size bir günde 3 kg aldırabiliyor.

Akşam yemeğinden sonra yağlı besinler tüketildiğinde yağ depolanması kaçınılmaz oluyor. Sıvı tüketimi azaldığından metabolizma daha da yavaşlar.

Sebze mutlaka olmalı, yağ miktarına dikkat edilmeli

Sağlıklı bir yılbaşı sofrasında ya da pişmiş sebzelerin mutlaka bulundurulması gerekir. Yılbaşı sofrasında en başta olması gereken grup sebzedir. Sebze tüketimi kış aylarında ihmal edilebiliyor bu yüzden gündüzden roka, marul ve maydanoz gibi taze yeşillikleri ya da ıspanak, semizotu ve brokoli gibi pişmiş yeşil yapraklı sebzeleri hazırlamak lazım.

Meze şeklinde de hazırlanabilecek sebzelerde yağ kullanımına dikkat edin. Sindirim sorunlarına yol açmaması için kızartma ve kavurma işlemleri yerine haşlama, fırında ya da ızgara pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

Yavaş yemeye dikkat edilmeli!

Sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz kalabalık yemek masaları, uzun sohbetlerin yapıldığı ve bu nedenle saatlerce yemeklerin yendiği zaman dilimleri. Mümkün oldukça yavaş yenmeli, böylece yemek sonrası atıştırmalıkları daha az tüketebilirsiniz.

Sofranın vazgeçilmezlerinden olan çorbada kurubaklagil çorbası tercih edilebilir. Yağsız pişirme imkânı da sunacak mercimek ve tarhana çorbalarıyla tokluk süresi uzatılabilir.

Soslama işleminde yağ miktarına yine dikkat etmenizde fayda var. Ana yemeklerde de mümkün oldukça pişirme işlemlerini sağlıklı tercihlerden yana kullanın. 31 Aralık bu sene Cumartesi gününe denk geliyor ve hazırlama işlemleri için biraz daha uzun zamanınız var. Böylece yemek pişirmeye ayıracağınız zaman biraz daha fazla olabilir ve kızartma işlemini hiç uygulamadan yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Çerez abartılmamalı!

Yılbaşında yemekten kalktıktan sonra çerez tüketimine de dikkat çekmek gerekiyor. Badem, fındık ve kaju gibi kuruyemişler her ne kadar yararlı yağlar içerse de bir avuçtan fazlası maalesef ki yağ olarak depolanıyor. Hele ki bu kuruyemişler gece geç saatte tüketildiği zaman metabolizma yavaşladığı için sindirmede zorluk yaşanabiliyor.

1 Ocak’ta yeni kararlar alın

Sağlıklı ve formda kalmak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite şart. Belki de 1 Ocak sizin için yeni bir başlangıç olabilir. Gece geç saatlerde tükettiğiniz besinler yağa dönüşmeden ve kalıcı olmadan 60 dakikalık tempolu bir yürüyüşle güne başlayabilirsiniz. Elbette öncesinde yumurta içeren bir geç kahvaltı yapmak kaydıyla… Yürüyüşünüzün ardından yoğurt ve meyve içeren bir ara öğünle enerjinizi toplayın ve gününüzü hafif aktivitelerle geçirin.

Ödemden kurtulun!

Bir gece öncesinin ödeminden kurtulmak için su tüketiminizi 2 litre olarak ayarlayın. Ödem attırıcı etkisi sebebiyle maydanoz ve ananas tüketebilirsiniz. İsterseniz maydanoz, salatalık ve naneden ya da ananas, tarçın ve naneden oluşan bir öğün yerine detoks da uygulayabilirsiniz.

Akşam öğününüzü mutlaka sebze ve yoğurt olarak tüketin, bir gece öncenin etkilerinden kurtulmak için metabolizma savaş veriyor olacaktır, hızlı bir toparlanma için kolay sindirilen besinleri tercih etmenizde fayda var.”


Yorumlar