Anasayfa /  Sağlık

Meyveler ne zaman ve nasıl yenmeli?

Meyve yemek şüphesiz genel sağlığımız için çok önemli. Fakat meyvelerden daha çok yararlanmak için onu nasıl ve ne zaman yiyeceğimizi de iyi bilmemiz gerekiyor.

Abone ol
Abone ol 04 Haziran 2018 22:17

Meyve yemek şüphesiz genel sağlığımız için çok önemli. Fakat meyvelerden daha çok yararlanmak için onu nasıl ve ne zaman yiyeceğimizi de iyi bilmemiz gerekiyor. Yani canımız istediğinde meyve yemekle iş bitmiyor. Vücudunuzun daha fazla enerjiyle dolması ve daha az sindirim sorunu yaşaması için meyveleri doğru yemek oldukça önemli..

Beslenmenize meyveyi doğru şekilde dahil etmeniz, vitamin alımı sayesinde sindirim sisteminizi güçlendirecektir. Lif, potasyum, vitamin C, folik asit ve daha birçok besin öğesi bakımından zengin olan meyveler sizi hastalıklara karşı korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi ve yüksek tansiyonunuzu düşürür. Öte yandan meyveyi dikkatsizce tüketmek vücudunuza yarardan çok zarar getirebilir. İşte meyve yemenin en önemli kuralı:

Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması. Meyvenin içindeki basit şekerlerin, vücudunuz tarafından tamamen emilmesi gerekir. Meyveler tek başlarına yenildiğinde, mideniz meyvelerin içeriğindeki lif ve basit şekerleri daha kolay işleyecektir. Dolayısıyla bu kural, yediğiniz meyveden yararlanabilmeniz için son derece önemli.

Eğer meyveleri bir öğüne yakın bir vakitte, özellikle de büyük bir öğünün hemen ardından yiyip diğer yiyeceklerle karıştırırsanız, midede diğerleriyle birlikte uzun süre kalmak zorunda kalan meyveler çürümeye ve midenizde fermente olmaya başlayacaktır. Hazımsızlık, mide yanması, geğirme ve buna benzer sorunlar yaşıyorsanız, bunların nedeni meyveleri diğer yemeklerle karıştırarak yemek olabilir. Ayrıca bu tür sindirim sorunları, sonradan daha ciddi sorunlara da yol açabilir.

Bu kuralı uygulamanın oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle günde 3 ana öğün yiyoruz, dolayısıyla meyveleri bu öğünler arasında tüketebiliriz. Eğer bu saati kontrol ederek meyvenizi ne zaman yiyeceğinizi hesaplamanız anlamına geliyorsa öyle yapın.

Ancak meyveleri ana öğünlerden en az bir saat önce ya da 2 saat sonra yemeye özen gösterin. Makarna, burger gibi daha ağır yemekler tükettiğiniz öğünlerde bu yiyeceklerin sindirilmesi için beklemeniz gereken süre 3-4 saate kadar çıkıyor. Fakat söz gelimi öğle yemeğinde yediğiniz bir yeşil salatanın ardından 1,5 saat beklemeniz yeterli.

Tek seferde daha fazla meyve yemenin kuralı ise ya sabah aç karna, ya da kahvaltı ve öğle yemeği arasındaki ara öğünde yemek. Bu meyve salatası, bir elma ya da meyveli bir smoothie olabilir (3-4 porsiyon meyve ya da 2-2,5 bardak smoothie, günlük meyve ihtiyacını karşılar).

Meyve yedikten sonra kendinizi çok aç hissediyorsanız, kahvaltıda ne tükettiğinize dikkat edin, çünkü bu durumda günlük yeme planınızın bir düzenlemeye ihtiyacı olabilir. Meyve yedikten sonra aslında 1-2 saat beklemeniz gerekir. Çünkü ancak bu sürede meyvenin tamamının işlenip bedeninize fayda sağlaması tamamlanabilir. Öte yandan yatma saatine yakın meyve yemekten kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü meyvenin içindeki şeker uyumanız gereken bir saatte enerjinizi yükseltebilir ve uyuyamamanıza neden olabilir.


Yorumlar