Anasayfa /  Sağlık

Kilo almak istemeyenler buraya! Bu besinler kilo aldırmıyor

Bu yiyecekleri bol bol yeseniz de kilo almıyorsun. Kilo aldırmayan yiyeceklerden bahsedebiliriz ki bunlar genelde nişastalı olmayan sebzeler ve meyvelerdir. İşte kilo aldırmayan besinler...

Abone ol
Abone ol 03 Ocak 2019 14:40

Son günlerde internette çok sık karşıma çıkan bir video var.  Bir buçuk yaşlarında bir bebek... Mama sandalyesinde oturuyor.  Annesi önüne bir kocaman paket dolusu çikolata koyuyor, bebek elinin tersiyle itiyor.  Sonra anne bir tabak dolusu rengarenk şekerleme kokuyor, bebek yüzünü buruşturuyor.  En sonunda onu ne mutlu ediyor biliyor musunuz: Bir kocaman tabak dolusu haşlanmış brokoli!  Hepsini büyük bir iştahla tüketiyor minik bebek. 

 

Bu alışkanlığı nasıl kazandı bilmiyorum ama o küçücük bebek daha o yaşta hangi besini tüketeceğini iyi biliyor. Çünkü brokoli,  içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra biraz fazla tüketseniz de kilo almanıza yol açmayan yiyeceklerden biri.

 

Doğru tahmin ettiniz, bugün sizinle kilo aldırmayan yiyeceklerle ilgili bazı ayrıntılar paylaşacağım.

 

Belki kilo verme ya da kilo koruma sürecinde sizin de aklınızdan bu tür bir düşünce geçmiştir: " Şöyle bir yiyecek olsa... İstediğim kadar yesem yine de kilo almasam." Böyle bakınca hayal gibi görünüyor ama inanın bana böyle yiyecekler var. Hemen sayayım.

 

BROKOLİ

Kilo aldırmayan yiyeceklerden biri biraz önce anlattığım bebeğin de gözdesi olan brokoli. Öncelikle kelimenin tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposu.  A, C, E, K vitaminleri içeriyor.  Bol lifli.  Bu da kilo almak şöyle dursun kilo vermenize bile yardımcı oluyor.  Brokoli tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı pişirme yöntemi.   Çok az haşlayarak ya da buharda pişirerek tüketin.  Brokoliyi dilerseniz çiğ olarak da yiyebilirsiniz.

 

SALATALIK

Danışanlarıma özellikle de ara öğün olarak sık sık önerdiğim besinlerden biri salatalık.  Hem A vitamini hem de lif açısından zengin olan salatalık aynı zamanda bedenin su ihtiyacını da karşılıyor.  Kalorisi çok düşük olan salatalık tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi de sağlıyor. 

 

LAHANA

Siz de görüyorsunuzdur kilo vermek isteyenlerin en çok yöneldiği besinlerden biri lahana. Bunun da birçok nedeni var.  En önemlisiyle başlayayım.  Lahana,  genellikle balıktan alınan Omega 3 yağ asitlerini içeren nadir sebzelerden biri.  Bu yüzden de besleyici değeri çok yüksek.  Ek olarak lif ve folat açısından da son derece zengin.  Ayrıca vücudu toksinlerden temizleyen bir sebze. 

 

KEREVİZ

Bu sebzenin en güzel yanı yüzde 95'inin sudan oluşması.  Yani hem bedeninizin su ihtiyacını karşılar hem de lifler sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar.  Ayrıca kereviz K vitaminin yanı sıra potasyum ve folat da içerir.  Kereviz konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı şu:  Kerevizi pişirdikten sonra çok kısa sürede tüketin.  Eğer çok bekletirseniz antioksidan etkisi azalır.  Bu arada bu sebzenin gerçekten etkili bir antioksidan olduğunu  da hatırlatayım yeri gelmişken.

 

YABAN MERSİNİ

Biraz da meyvelerden söz edelim. Yaban mersini bu konuda anlatmak istediğim ilk meyve. Her şeyden önce etkili bir antioksidan.  Kilo verme konusundaki önemi ise hem yüksek oranda şeker içermemesi hem de kan şekerini dengede tutmasından kaynaklanıyor.  Yaban mersini aynı zamanda bol bol da lif içeriyor. 

 

ÇİLEK

Yazın güzel meyvesi çilek de biraz fazla kaçırsanız bile size çok zarar vermeyecek  besinlerden biri.  Yüksek oranda C vitamini içeriyor ve bu da çileğin etkili antioksidanlar arasında yer alma sebebi.  Bol bol lif ve potasyum sağlaması da cabası. Bunlara ek olarak rengini veren antosiyanin sayesinde kolesterolü düşürmeye de yardımcı olur. 




Yorumlar