Anasayfa /  Sağlık

Hergün yumurta tüketenler dikkat! Bu hastalıklara sahip olabilirsiniz!

Yumurtanın birçok faydasının olduğunu duymayan yoktur. Ancak zararlarından da bahsedilmektedir. Fazla tüketilen yumurtanın kalbe en az sigara kadar zarar verdiğini biliyor muydunuz? İşte yumurtanın zararları...

Abone ol
Abone ol 21 Şubat 2019 15:31

Yumurtanın oldukça önemli bir protein kaynağı olduğunu bilmeyen yoktur. Bütün beslenme uzmanlarının ve doktorların mutlaka tüketilmesi gerektiğini söylediği yumurtanın fazla tüketilmesi halinde ortaya çıkan zararlarını duymuş muydunuz peki! Evet uzmanlar bu konuda uyarıyor. Hergün yumurta tüketenler dikkat! Yumurtanın fazlası bazı hastalıkları tetikliyor. Peki bunlar neler? İşte yumurtanın zararlarına dair tüm merak edilenler!

KALPTE CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR

Dünya genelinde yapılan geniş kapsamlı araştırmalar kandaki kolesterol düzeyi ile koroner kalp hastalıkları arasında bir ilişkinin olduğunu, kan kolesterolü yüksek olan kişilerin kolesterol düzeylerinin tedavi ile düşürülerek kalp hastalığı riskinin azaldığını ispatlıyor.

DAMAR SERTLİĞİNE YOL AÇIYOR 

Daha önemlisi düşük kolesterollü bir diyet ile beslenen Japonların, Hawai ve San Francisco'ya göç etmelerinden sonra değişen beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak hem kan kolesterol düzeylerinin yükseldiğini hem de kalp hastalıklarının görülme sıklığının arttığını gösteriyor. Deneysel hayvan araştırmaları ise kolesterolü yüksek besinlerle beslenmenin damar sertliği dediğimiz ateroskleroza yol açtığını kanıtlandı.

KOLESTROLÜ YÜKSELTİYOR 

Yumurta tüketiminin kandaki kolesterol düzeyine ne derece yansıdığı önemli bir konu. Araştırmalar alınan her 100 mg kolesterolün toplam kolesterolü 2-3 mg artırdığını ve bu artışın da yüzde 70 kadarının LDL dediğimiz kolesterolü yükselttiğini gösteriyor. Basit bir hesapla bir yumurtanın ortalama 220 mg kadar kolesterol içerdiğini kabul edersek; tek bir yumurta sarısı yemekle toplam kolesterolün 4-6 mg, LDL kolesterolün ise 3-5 mg kadar artacağını söyleyebiliriz.

İYİ VE KÖTÜ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR

Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Akdeniz ve vejetaryen tipi beslenmeye yumurta eklenmesi durumunda kolesterol düzeyinin çok ciddi şekilde yükselmesidir.


Yorumlar