Anasayfa /  Sağlık

Bu araştırmanın sonucu korkutuyor!

Dünya Sağlık Örgütü, yapılan araştırma sonucunda 1975 yılından bu yana çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığına dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol 12 Ekim 2017 11:11

Dünya Sağlık Örgütü, 130 milyon kişinin incelendiği araştırma sonucunda 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu. Araştırmaya göre, dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu ortaya çıktı. Uzmanlara göre, ucuz ve kilo aldırıcı gıdaların yaygınlığı ve teşvik edilmesi çocuklardaki fazla şişmanlamanın temel nedeni. Araştırmada Türk çocuk ve gençlerinin hızla kilo alan listesinde yer alması dikkat çekiyor.



Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 11 Ekim Dünya Obezite ile Mücadele Günü kapsamında bir araştırma yayınladı. İsviçre'nin Cenevre kentinde duyurulan araştırma dünya çapında obeziteyle ilgili korkunç bir tabloyu da gözler önüne serdi.



130 milyon gencin "vücut kitle endeksi" hesaplandı.



Yapılan araştırmada 130 milyon çocuk ve gencin boyu ve kilosu incelenirken böylelikle "Vücut Kitle Endeksi" hesaplandı. Bu verilerden yola çıkan bilim insanları 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu. Dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu sonucuna ulaşıldı.



Açıklamada, sağlığı tehdit eden bu eğilimin özellikle yoksul ülkelerde önümüzdeki yıllarda da süreceği belirtildi. Dünyanın zengin ülkelerinde ise gençler arasında bu eğilimin duracağının tahmin edildiği ancak bu ülkelerde de obez sayının çok yüksek olduğu kaydedildi. Araştırmayı yapan ekibin başı 'Imperial College London'dan Mecit İzzeti'ye gör yüksek gelirli Avrupa ülkelerinde çocuklukta obezite sayısındaki artış duruyor gibi görünse de dünyanın diğer bölgelerinde kaygı verici düzeyde yükseliyor. Araştırmacılar bunun başlıca nedeninin ucuz, kilo aldırıcı gıdaların yaygın bir şekilde bulunabilmesi ve teşvik edilmesi olduğunu söylüyor.



"Aşırı kilo küresel bir sağlık krizi"



Araştırmayı yürüten ekipte program koordinatörü olarak görev alan Dr. Fiona Bull ise, "Bu veriler bize aşırı kiloluğun ve obezitenin küresel bir sağlık krizi olduğunu ve hemen bir önlem alınmaması durumunda gelecek yıllarda daha da kötü bir hal alacak" dedi. Araştırmada Asya'nın doğusunda, Latin Amerika'da ve Karayipler'de kilo artışının yüksek olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar, işlenmiş karbohidrat ve enerji veren gıdaların kilolara sebep olduğunu duyurdu.



Tıp dergisi Lancet'te de yayımlanan ve alanının en büyüğü olan analizde 200'den fazla ülkedeki obezite trendleri incelenirken uzmanlar, obez çocukların büyük ihtimalle obez yetişkinler olacaklarını ve ciddi sağlık sorunları riski altına gireceklerini söylüyor.



Türkiye verileri kaygı verici, obezite oranında yaklaşık yüzde 50 artış var!



Araştırmada Türkiye'den de veriler yer alıyor... Araştırma verilerine göre Türkiye'de hem erkek hem de kız çocuklarında obezitenin arttığı görülüyor. Kız çocuklarında obezite oranında geçmişte dünya sıralamasında 104'üncü sırada olan Türkiye son yıllarda obezitedeki artış dolayısıyla obezite oranı yüksek olan ülkeler sıralamasında 54'üncü sırada yer aldı. Erkek çocuklarında ise durum daha farklı. 1975'te 118'inci sırada olan Türkiye, 2016 verilerine göre 73'üncü sıraya çıktı.





Kaynak:Gıdagündemi


Etiketler gençlik
Yorumlar